Sosyal Medya

Borsa

ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’

Küresel borsalardaki iyimserliğe karşın Borsa İstanbul bugün negatif ayrıştı. BİST100 %2,15 düşerek 8146 seviyesinden kapanış yaptı...

ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’

Küresel borsalardaki iyimserliğe karşın Borsa İstanbul bugün negatif ayrıştı. BİST100 %2,15 düşerek 8146 seviyesinden kapanış yaptı. Sabah saatlerinde 8400 önemli direnç seviyesini geçemeyen endeks dar bir bantta hareket ederek 8300 üzerinde kalmaya çalıştı. Ancak, öğleden sonra özellikle bankacılık sektörü öncülüğünde gelen sert satışlar endeksin 8100’lü seviyelere kadar geri çekilmesine neden oldu.

Endekste bugün 72 hisse düşerken 26 tanesi yükseldi. Geçen hafta güçlü yükseliş yaşayan bankacılık endeksi bugün %5,5 gerileyerek kazanımlarının önemli bir kısmını geri vermiş oldu. Bir süredir negatif ayrışan ulaştırma endeksi ise bugün 3,2 düştü ve böylece son bir aydaki kaybı %10’u aştı.

Güniçinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı bir TV programında, iç talebi baskılamak amacıyla, kredi genişlemesinin enflasyon hedefiyle paralel tutulacağını ve kredi üzerinden parasal genişlemenin sınırlandırılacağını söyledi. Bu sözler, kredi büyümesine karşı bir önlem alınacağı beklentisi ile bankacılık hisselerinde baskıya neden oldu.

TCMB’nın sürpriz faiz artışı sonrasında mevduat faizlerindeki artışla birlikte kredi faizlerinde de artışın devam ettiğini izliyoruz. Ticari kredi faizleri yaklaşık %38’le ortalama mevduat faizlerinin de üzerine çıktı. Diğer yandan ihtiyaç kredi faizlerinin %50’nin üzerine çıkması da amaçlandığı gibi tüketimde daraltıcı sonuçları getirecektir. Önümüzdeki dönemde hem mevduat hem de kredi faizlerinde artışın devamını bekliyoruz. Kredi-mevduat makasının açılması bankaların net faiz marjını iyileştirirken, kredi büyümesinin baskılanması bankalar için olumsuz olur.

Bugün 8300 seviyesinin altında hızlanan satışlarla 8100 seviyesine kadar düzeltme yaşayan endekste bu seviyenin üzerinde tepki alımlarının gelmesini bekleriz. Bu durumda endeks tekrar 8300 ve sonrasında 8400 seviyelerini aşmayı deneyecektir. 8100 seviyesinin altına sarkmalarda ise 8000 ve daha aşağıda 7800 önemli destekler olarak izleyeceğimiz seviyeler olacak.

M. Emin Zümrüt, CFA – Kıdemli Analist, ActivTrades

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ActivTrades

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler