Sosyal Medya

Döviz

Fed beklendiği gibi, Powell açıklamalarıda daha sıkılaştırma için büyümenin seyrine işaret etti

ABD Merkez Bankası Federal Reserve, beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmedi ve yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. İleriye dönük olarak, Fed…

Fed beklendiği gibi, Powell açıklamalarıda daha sıkılaştırma için büyümenin seyrine işaret etti

ABD Merkez Bankası Federal Reserve, beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmedi ve yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

İleriye dönük olarak, Fed yetkilileri enflasyon, ekonomik faaliyet, finansal koşullar ve merkez bankasının uzun vadeli faiz oranlarını yükseltme kampanyasının birikimli etkisiyle ne olacağına bağlı olarak başka bir faiz artırımı olasılığına kapıyı açık bıraktılar. FED faiz kararını oy birliği  ile aldı. Açıklama büyük ölçüde eylül faiz kararı ile aynı.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 2 gün süren toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, yetkililer son dönemdeki ekonomik faaliyetleri güçlü olarak nitelendirdi ve uzun vadeli faiz oranlarındaki artışın ekonomik faaliyetler üzerinde nasıl bir baskı yaratabileceğinin altını çizdi.

Fed’in açıklamasına göre, “Hanehalkları ve işletmeler için daha sıkı finansal ve kredi koşulları, ekonomik faaliyeti, istihdamı ve enflasyonu baskılayabilir. Bu etkilerin boyutu belirsizliğini koruyor. Komite, enflasyon risklerine son derece dikkatli bir şekilde yaklaşmaktadır.”

Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısında verdiği mesajlar şöyle:

– Uzun vadeli tahvil faizlerinde yükselişi dikkatli izliyoruz
– Uzun vadeli tahvil faizlerinde yükselişin Fed’in faizleri yüksek tutacağı beklentisinden kaynaklandığına dair işaret yok
– Birkaç ay iyi gelen enflasyon verisi sadece başlangıç
Potansiyelin üzerinde büyüme faiz artırımı gerektirebilir
– Aralık toplantısında atılacak adıma ilişkin bir karar vermedik
– Bugünkü toplantıda Aralık ayında alınacak kararı görüşmedik
Para politikasının henüz yeterince sıkı olduğu kanaatinde değiliz
– Fed ekibinin tahminlerinde şu an resesyon yok

Fed Başkanı Powell’ın nokta tahminlerin Aralık ayında güncelleneceğine vurgu yapması Wall Street’e alım getirdi. Fed’in nokta tahminleri halihazırda bu yıl için bir faiz artırımı daha yapılacağına işaret ediyor. Powell’ın bu tahminlerin güncelleneceğini söylemesi yeni bir faiz artırımı ihtimaline ilişkin endişeleri azaltarak risk iştahını destekledi. Halihazırda Dow Jones %0,7, S&P 500 %1, Nasdaq %1,4 primle işlem görüyor.

detaylar gelecek…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler