Sosyal Medya

Gündem

İran’dan uyarı: “Hizbullah savaşa katılırsa İsrail büyük bir deprem yaşar”

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta basın mensuplarına açıklama yapan İranlı bakan, Hizbullah’ın tüm savaş senaryolarını değerlendirdiğini ve İsrail’in Gazze saldırılarına bir an önce durdurması gerektiğini söyledi.

İran’dan uyarı: “Hizbullah savaşa katılırsa İsrail büyük bir deprem yaşar”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, İsrail’i Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yaptı ve Hizbullah’ın savaşa katılması halinde savaşın Ortadoğu’nun başka bölgelerine yayılabileceği uyarısında bulundu. İranlı bakan bu durumda İsrail’in “büyük bir deprem” yaşayacağını söyledi.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta basın mensuplarına açıklama yapan İranlı bakan, Hizbullah’ın tüm savaş senaryolarını değerlendirdiğini ve İsrail’in Gazze saldırılarına bir an önce durdurması gerektiğini söyledi.

İsrail, aralarında İsrail’de herhangi bir yeri vurabilecek tam isabetli güdümlü füzelerin de olduğu 150 bin adet roket ve füzeye sahip olduğunu tahmin ettiği Hizbullah’ı en ciddi tehdit olarak görüyor.

Suriye’deki iç savaşta sahada tecrübe kazanan binlerce savaşçısı olan Hizbullah’ın farklı modellerde askeri insansız aracı bulunuyor.

İranlı bakan Hizbullah lideriyle görüştü

Hizbullah savaşçıları Lübnan sınırında Hamas’ın Cumartesi günkü saldırısından bu yana teyakkuzda.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Hizabullah lideri Hasan Nasrallah ile görüştüğünü ve Lübnan’daki durum konusunda bilgi aldığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın desteklediği Hizbullah’ı kastederek, Ortadoğu’daki diğer oyuncuların çatışmaya katılmaması yönünde uyarmıştı.

Lübnan’dan savaş açıklaması: Hizbullah’tan güvence alamadık

İsrail-Hamas çatışmalarının ardından İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasında başlayan karşılıklı saldırılar hakkında konuşan Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ülkesinin savaşa girmek istemediğini, ancak Hizbullah’tan bu yönde güvence alamadıklarını söyledi.

AA’nın aktardığına göre, Lübnan’daki bir televizyon kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Mikati, Lübnan için esas olanın güven ve istikrarının korunması olduğunu vurgulayarak, Hizbullah’a da atıfla, “Ancak hiçbir taraftan gelişmelere ilişkin güvence alamadım çünkü durum sürekli değişiyor” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı ve Katar Başbakanı İsrail-Hamas çatışmasının yayılmasını önlemeyi ele aldı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Tani’yle cuma günü yaptığı görüşmede İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların herhangi bir başka devlet ya da devlet olmayan unsurlara yayılmasını engellemeyi ele aldıklarını söyledi.

Blinken, Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Tani’yle beraber basına yaptığı açıklamada, Cumartesi günü Hamas militanlarının düzenlediği baskında Gazze’ye götürdükleri rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için  Amerika’nın yoğun çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Katar Başbakanı ise Gazze Şeridi’ne yardım ulaştırmak için bir insani koridor açmanın yollarını aradıklarını belirtti.

Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Tani’yle, başta Amerika olmak üzere ortaklarına, sivilleri krizin sonuçlarından korumaya çağırdı.

Blinken, Washington’un Katar’dan Doha’daki bir Hamas bürosunu kapatmasını talep edip etmediği yönündeki soruyu doğrudan yanıtlamadı, ancak her ülkenin Hamas’ı 1200 İsrailli’nin ölümüyle sonuçlanan İsrail kasabalarına yönelik saldırısını kınaması gerektiğini söylemekle yetindi.

Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El Tani de Katar’ın Hamas’ın Hoda bürosunu kapatmayacağının işaretini vererek ofisin “bölgeye barış ve sükunet sağlamak ve bunun iletişimini yapmak için kullanıldığını” kaydetti.

Katar Başbakanı, “Şu anda iletişimi açık tuttuğunuz ve bu çatışmayı sonlandırmaya odaklandığınız sürece faydası olacaktır, şu günlerde ana hedefimiz budur” dedi.

VoA, Kısa Dalga

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler