Sosyal Medya

Döviz

Gazze’de vurulan hastane ve İranIn ambargo çağrısı petrol fiyatını yüzde 3’e yakın sıçrattı: Yön yukarı

Brent ham petrol vadeli işlemlerini 100 dolar/varilin üzerine çıkarabilecek senaryo olarak uzun bir işgal, İsrail Hamas çatışmasının genişlemesine ve potansiyel olarak İran'ı doğrudan içine çekmesi riskini artırıyor.

Gazze’de vurulan hastane ve İranIn ambargo çağrısı petrol fiyatını yüzde 3’e yakın sıçrattı: Yön yukarı

Petrol fiyatları, Orta Doğu’da gerilimlerin artmasının ardından Çarşamba günü neredeyse %3 arttı. Bu artış, Gazze’de bir hastanenin İsrail tarafından vurulması ve 500’den fazla sivilin ölmesinin ardından, pazarın risk primlerini fiyatladığı görüldü. Bölgeden potansiyel petrol arz kesintileri konusunda endişeleri tetikledi.

Petrol, Gazze’deki bir hastaneye İsrail’in saldırısının ardından İran’ın Müslüman ülkeler tarafından İsrail’e karşı ambargo çağrısında bulunmasıyla yükseldi. Bu durum Orta Doğu’da çatışmanın daha fazla tırmanma riskini artırıyor.

Petrol fiyatlarında yükseliş hızlandı. Vadeli Brent petrol %2,8 artışla 92,5 doların hemen altında 3 Ekim’den bu yana en yüksek seviyeyi görürken Amerikan petrolü de %3’ü aşan primle 5 Ekim’den bu yana ilk kez 88,2 dolar düzeyinde alıcı buluyor.

Petrol brokeri PVM’den John Evans, “Biden’ın Ürdün ziyaretinin iptaliyle oluşan diplomatik dönüş, yine çatışmanın yayılma korkusunu artırıyorve bu nedenle petrolde sıçramaya neden oluyor,” dedi.

Commonwealth Bank of Australia’dan analist Vivek Dhar da, “Brent ham petrol vadeli işlemlerini 100 dolar/varilin üzerine çıkarabilecek senaryo olarak uzun bir işgal, İsrail Hamas çatışmasının genişlemesine ve potansiyel olarak İran’ı doğrudan içine çekmesi riskini artırıyor” dedi.

Coğrafi gerilimlerin ötesinde, diğer faktörler de petrol fiyatlarını destekliyor.

ABD’de ham petrol stokları, 13 Ekim’de sona eren haftada 300.000 varil düşüş tahminine karşılık piyasa kaynaklarına göre 4,4 milyon varil daha fazla düştü. Resmi ABD hükümeti verileri Çarşamba günü açıklanacak.

Talep tarafında, Çin’in ekonomisi Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre üçüncü çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü, bu da son dönemde alınan politika önlemlerinin belirsiz bir toparlanmayı desteklemeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Ayrıca veriler, ülkenin petrol rafinerisi işlem hacminin Eylül ayında yıl öncesine göre %12 artarak rekor günlük bir orana ulaştığını, rafinerlerin Golden Week tatili sırasında güçlü taşıma yakıtı talebini karşılamak ve üretim faaliyetlerini artırmak için çalıştığını gösterdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler