Sosyal Medya

Eda Karadağ – FÖŞ söyleşisi:  Eylül’de gel

25 Ağustos 2023

Eda Karadağ – FÖŞ söyleşisi:  Eylül’de gel

 

Sevgili Eda ile yaptığımız dünya turunda şu sorulara cevap bulmaya çalıştık:

 

Son gelen TCMB’nin KKM kararı, yarınki faiz kararının daha sınırlı olacağı anlamına mı geliyor, ya da tersine daha rasyonel olunacağı varsayımıyla daha sert bir faiz adımı beklenebilir mi? Faiz dışında, merkezden bundan sonraki süreçte ek adımlar neler olabilir? Son olarak, bundan sonraki toplantılar için TCMB’den ne beklersiniz?

 

*KKM ‘nin sonlanması, hangi yatırım araçlarına ilgiyi arttırabilir? Örneğin, KKM’den çözülmeler sonrası ne ölçüde bir dövize talep olmasını beklersiniz ve MB rezervleri bu talebi karşılamak için yeterli mi? Döviz talebi güçlü olacaksa KKM’nin sonlanması nasıl olacak, yeniden KKM’ye dönmek zorunda kalınabilir mi?

 

*Çin ile ilgili olarak, Çin yönetimi nasıl bir strateji izleyecek? Mali ve parasal genişleme konusunda yetersiz kaldığı fikirleri de var. Neden ekonomiye destek konusunda çekimser davranıyorlar? Çin ekonomisindeki bir yavaşlamanın global ekonomi ve piyasalara etkisi nasıl olur? Piyasalarda ciddi bir dalgalanma olması riski nedir?

 

*ABD’de resesyon beklentileri rafa kalkıyor, yumuşak iniş kampı büyüyor ama bir yandan tahvil faizleri yükselirken, mortgage faizleri de tarihi zirvelerde, konut piyasası ileride bir risk yaratır mı ?

 

*Yılın kalanı içinde özellikle ABD tarafını merak ediyorum. Moody’s ve S&P’den, ABD bankalarının notları indirildi. Bir yanda, enflasyonda hedeften uzaktalar. Eylül ayı sonrası için ABD ekonomisi için neler bekliyorsunuz? Fed nasıl bir yol izleyecek ve ABD bankalarıyla ilgili yeni değerlendirmeler gelir mi?

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları