Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr Fulya Gürbüz: Haftanın en kritik verileri

Türkiye’de TCMB, 21 Aralık’ta politika faiz kararını açıklayacak. Fiyat artışlarında devam eden katılık ve ekonomik aktivitede karışık seyrin etkisiyle 250 baz puanlık artış olası gözüküyor.

Dr Fulya Gürbüz:  Haftanın en kritik verileri

Finansal ve Makro-Ekonomik Gelişmeler (11–15 Aralık 2023)

11-15 Aralık haftasını Borsa İstanbul pozitif bölgede kapatırken ABD borsaları yükseldi, Asya ağırlıklı olarak düştü. ABD 10-yıl vadeli tahvil faizleri düşerken, altın ve petrol fiyatları yükseldi. FED’den karışık söylemlerin etkisiyle Dolar endeksi DXY değer kaybetti, EURUSD 1.09 seviyelerinde tutundu. Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primi 290 baz puanın altına geriledi.

Amerikan, Avrupa ve İngiltere merkez bankaları politika faizini değiştirmedi. Veriler desteklediği zaman faiz indirimine kapı aralayan merkez bankaları gerektiği durumda faiz artırmaktan çekinmeyeceklerini vurguladı.

AralıktaEuro Bölgesinde ekonomik güven endeksi yükselmeye devam etti (eşik değer 0).

ABD’de uzun vadeli konut kredi faiz oranları ve ilk işsizlik başvuru sayısı haftalık bazda düştü. Öncü S&P Global PMI ilk tahminlerine göre imalat sektörleri ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de önceki aya göre daraldı, hizmet sektörleri ABD ve İngiltere’de büyümeye devam etti, Euro Bölgesinde daraldı.

Kasımda; aylık bazda Türkiye’de otomotiv sektörü üretimi arttı, Tarım-ÜFE ve konut satışları düştü. ABD’de sanayi üretimi ve perakende satışlar yükseldi, ÜFE değişmedi. Çin’de sanayi üretimi ve perakende satışlar yıllık bazda yükseldi.

Ekimde; aylık bazda Türkiye’de sanayi üretimi ve işsizlik oranı düştü, perakende satışlar ve inşaat maliyetleri arttı, kısa vadeli dış borç stoku ile özel sektörün yurt dışı kredi borcu hafif yükseldi. Euro Bölgesinde yıllık ücret artışı 3Ç2023’te yükseldi, İngiltere’de GSYH aylık bazda düştü.

Kaynak: TÜİK, TCMB, Turkey Data Monitor, tradingeconomics.com

Yeni Haftada Veriler Ne Söyleyecek?

18–22 Aralık 2023 haftasında;

Türkiye’de TCMB, 21 Aralık’ta politika faiz kararını açıklayacak. Fiyat artışlarında devam eden katılık ve ekonomik aktivitede karışık seyrin etkisiyle 250 baz puanlık artış olası gözüküyor.

Haftanın en kritik verileri ABD’de Cuma açıklanacak Kasım ayı çekirdek PCE enflasyonu ve 3Ç2023 GSYH verisi. Ekimde yıllık %3 ile 2021 seviyelerine gerileyen enflasyonda beklenti %3,4. FED para politikasında %2 seviyesini hedefliyor. Düşüş beklenen Euro Bölgesi Kasım ayı çekirdek TÜFE, EURUSD paritesinin yönü açısından önemli.

Aralık ayı güven endeksleri (ABD, Almanya, Türkiye), Kasım ayı enflasyon (Almanya, İngiltere, Türkiye), konut (ABD),  Türkiye’de cari denge için önemli turist verileri takip edilecek. Söz konusu veriler fiyat gelişmeleri ve ekonomik aktivite açısından merkez bankalarını rotasından çıkaracak önemli bir etki yaratmayacaktır.

Kaynak: TÜİK, TCMB, Turkey Data Monitor, tradingeconomics.com

Dr.Fulya Gürbüz – http://www.vegaportfoy.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler