Sosyal Medya

Döviz

Beklenen mali tasarruf önlemleri haftaya açıklanacak

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre Türk yetkililer, yüksek enflasyonla mücadeleyi desteklemek amacıyla kamu harcamalarını kısmak için Pazartesi günü erken…

Beklenen mali tasarruf önlemleri haftaya açıklanacak

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre Türk yetkililer, yüksek enflasyonla mücadeleyi desteklemek amacıyla kamu harcamalarını kısmak için Pazartesi günü erken saatlerde bir dizi mali tedbir açıklamaya hazırlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Perşembe günü İstanbul’da bir grup yatırımcıya verdiği demeçte hükümetin yeni mali tedbirler alacağını ve ekonomik programı güçlendirmek için yapısal reformları hızlandıracağını söylediğini aktaran bu kişiler, görüşmelerin özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yorum yapmayı reddetti.

Alınan önlemler, politika yapıcıların enflasyonu mümkün olan en kısa sürede düşürmek için hissettikleri aciliyet duygusunun altını çizerken, yıllık enflasyonun Mayıs ayında %75 civarında zirve yapması bekleniyor. Merkez Bankası Perşembe günü yaptığı açıklamada 2024 sonu enflasyonu tahminini %36’dan %38’e çıkardı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele için “ne gerekiyorsa” yapacağını tekrarladı ve TÜFE tahminindeki artışı daha güçlü iç talebe bağladı.

Yatırımcılar sinyalleri memnuniyetle karşıladı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi temerrüt swapları 9 baz puan düşüşle 2020’den bu yana en düşük seviye olan 275 baz puana geriledi. Lira tahvilleri ralli yaptı, 2 ve 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi sırasıyla 72bps ve 79 baz puana düştü.

Perşembe günü planlar hakkında bilgi veren kişiler, hükümetin tasarruf önlemlerinin harcamaların gözden geçirilmesini, bazı kamu harcamalarının yavaşlatılmasını ve bazı sektörlerdeki yatırımların azaltılmasını içereceğini söyledi.

Yatırımcılara yapılan sunumda fiyat istikrarı, mali pozisyonun güçlendirilmesi, cari açığın daraltılması ve yapısal reformlar ülkenin öncelikleri olarak vurgulandı.

Şimşek, yaklaşık bir yıl önce yapılan genel seçimlerden bu yana gösterge faiz oranının 40 puandan fazla artarak %50’ye yükselmesini sağlayan politika değişikliğinin mimarı oldu.

Bu değişimin bir parçası olarak yetkililer, geçen yıl seçim öncesi ve deprem harcamalarıyla şişmiş bütçe açığını da daraltmaya çalışıyor. Yatırımcılar ve ekonomistler, enflasyonun düşürülmesi için mali tedbirlerin para politikasını daha fazla desteklemesi gerektiğini söylüyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler