Sosyal Medya

2023 Emtia Görünümü:  Zıt esen rüzgarlar arasında güçlü seyir sürecek

28 Ocak 2023

Bu eseriyle FÖŞ makale yazmada yeni bir çığır açıyor. Son bir kaç haftadır aralıksız Chat GPT videosu izleyip, Yapay Zeka’nın 7 yıl içinde “singularitiye”ye  erişeceğine ikna olduktan sonra, teslim olup zeka gerektiren tüm işleri çat-botlara yaptırmaya karar verdim. Bütçemde çok yüksek  pay işgal eden Instagram kızlarıyla alem yerine de Japonya’dan 3 tane sexbot ısmarladım.

FÖŞ’ün Google translate kullanarak ürettiği ilk makaleyi değerli ve sürekli hakaret ve aşağılayıcı eleştirileriyle beni Metaverse’e taşınmaya zorlayan sayısız hayranıma sunuyorum. Sexbot’lardan istediğim randımanı alamadığım, ya da “hormon ikame tedavisi”nin beklentimin üstünde başarılı sonuçlar verdiği bir gelecekte, ara sıra kendi beynimi de kullanarak makale yazabilirim. Ama açık söyleyeyim, zaten vasat zekam ve eksik bilgi dağarcığımı çok hızlı ve yüksek perdeden konuşarak gizleyip karun gibi zengin olduğum 33 yıllık kariyerin sonunda, Bill Gates’in komşusu 500 dönüm arazimde Kıyamet’e hazırlanmak daha büyük  öncelik.

 

 

Aşağıda okuyacağınız “bot-liz” The International Banker’in 2023 Emtia Görünümü haberinden uyarlanmıştır.   Belkide Türkçe konuşan herkesi 33 yıllık mugalata fırtısından kurtarıp, gerçek bilgi sunmak insanlığa son bir katkım olacak. Bilmiyorum, Siri’ye soracağım. Bu akşam Metaverse’de  Bangkok’da romantik bir randevumuz var. Ben Brad Pitt, o da Only Fans  modeli avatarıyla geliyor.

 

Çoğu piyasa 2022’de büyük kayıplar yaşarken, emtia piyasası ender istisnalardan biri olarak öne çıkarak 2021’de elde ettiği kazanımları genişletti ve üst üste iki yılı en iyi performans gösteren varlık sınıfı olarak kapadı. S&P 500 son 12 ayda yüzde 18’den fazla kaybederken, örneğin, yüksek likit ve çeşitlendirilmiş emtia vadeli işlem sözleşmelerinin performansını izleyen iShares S&P GSCI Emtia Endeksi (ETF) yüzde 24’ten fazla değer kazandı.

Geçen yıl emtia kompleksindeki dalgalanmanın temelini oluşturan Ukrayna’daki savaş oldu; Rusya’ya uygulanan Batı yaptırımları, başta petrol ve gaz gibi enerji piyasaları ve buğday gibi tarımsal emtialar olmak üzere birçok kilit pazarda  yankılar uyandırdı. Rusya, Batı yaptırımlarına Avrupa Birliği (AB) ve “düşmanca” olarak nitelendirdiği diğer ülkelere olan sevkiyatı keserek yanıt verirken, bu arzın büyük  kısmı Çin ve Hindistan tarafından emilse de, artan tedarik endişeleri enerji pazarında yüksek oynaklık yarattı.

Yıl boyunca enflasyon hızlandıkça, neredeyse tüm  merkez bankaları faiz oranlarını art arda artırarak  talep belirsizliği yarattı.

 

Ukrayna savaşının sona ermeyeceği ve faiz oranlarının en azından yılın ilk çeyreğinde artmaya devam etmesi beklendiği için, hem arz hem de talep riskleri 2023’ün başlarında  yüksek. 2023 emtia görünümü karşıt güçlerin savaşıyla şekillenecek. Rusya, Batı tüketicilerine arzı kısmaya devam ederken fiyatlar yükselecek mi, yoksa yüksek borçlanma maliyetlerinin getirdiği küresel ekonomik yavaşlama  mı son sözü söyleyecek? Yoksa, Çin’in devam eden “yeniden açılması” (Covid salgınını atlatan ekonominin normal trendine dönmesi), emtia fiyatlarının yüksek seyrinde en önemli faktör olabilir mi?

Bu aşamada analistler arasındaki fikir birliği, emtiaların 2023’te geçen yıla göre ılımlı bir düşüş yaşayacağı yönünde. Örneğin, J.P. Morgan 2023 için Bretn tahminini 98$/varil’e yükseltip, sonra düşürdü. JP Morgan Global Emtaialar birim başkanı Natasha Kaneva, “Fiyat görüşümüzü sekiz ay boyunca koruduktan sonra, şimdi Rus üretiminin 2023 ortasına kadar savaş öncesi seviyelere döneceği beklentimizle 2023 fiyat projeksiyonlarımızı 8 $ düşürmeyi tercih ediyoruz” dedi. ABD bankasının “2023 Piyasa Görünümü” raporunun Emtia Görünümü bölümünde “Önümüzdeki birkaç aydaki fiyatlar için karamsar beklentilere rağmen, petrol piyasasındaki temel eğilimleri destekleyici bulup, Brent gösterge fiyatının 2023’te ortalama 90$/varil ve 2024’te 98$/varil olmasını bekliyoruz” dedi.

JP Morgan’ın  aşağı yönlü revizyonun ana nedeni ne? JP Morgan tarafından izlenen 31 ülkeden 28’i faiz oranlarını yükseltirken, 2023’te sıkılaştırma süregelecek. Banka, “2023 Piyasa Görünümü: Hisse Senetleri Yakın Vadede Düşecek” başlıklı raporunda, “Mevcut rehberliğe göre, Fed 2023’ün ilk çeyreği sonunda fed faiz oranında 500 baz puana yakın bir düzey hedefliyor” dendi. “Ekonomik büyüme yavaşlıyor, ancak başta ABD Federal Rezervi (Fed) ve diğer büyük merkez bankalarının faiz artırımlarının yıl sonuna kadar durdurup durdurmaycağı tartışıldığı için belirsizlik hala  yüksek”  diye ekledi.

Özetle, çoğu analist, emtia kompleksinde 2022’ye kıyasla ılımlı bir gevşemeyi tetikleyen kilit faktör olarak küresel ekonomik durağanlığı öne sürüyor. Yine de çoğu emtia önceki yıllara kıyasla yüksek fiyatların tadını çıkarmaya devam edecek. Örneğin, Fitch Ratings tarafından “2023 Görünümü” için analiz edilen 26 temel emtiadan 19’nun fiyatı 2022’ye oranla düşecek. “En önemlisi, kalay, hurma yağı, koklaşabilir taş kömürü, lityum, pamuk, demir cevheri, termal kömür ve kahve fiyatlarının belirgin  şekilde  düşeceğini öngörüyoruz”. “Şeker, pirinç, kakao, kurşun ve altın fiyatı ortalama olarak daha yüksek kalacak” diyen Fitch, bununla birlikte 26 emtiadan 16’sının 2023’te ortalama seviyelerin Aralık başında gözlemlenenden daha yüksek olacağını da  ekledi.

Dünyanın en büyük emtia tüketicisi olan Çin’in, emtia pazarında performansın  belirlenmesinde kilit rol oynayacağı neredeyse kesin. Dev ekonomi, COVID salgınları  nedeniyle  geçen yılın büyük bölümünü  kapatma/kapanmalarla geçirirken, son haftalarda kısıtlamalarının gevşetilmesi küresel emtialara taze talep enjeksiyonu anlamına geliyor.  “Çin’in COVID politikası, 2023’te emtia ve enerji küresel talebi için en önemli temel faktör, çünkü 2022’deki sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle talepteki gevşeme petrol, gaz ve kömür piyasaları için kötümser sonuçlar verdi”.  S&P Global Commodity Insights’ta Future Energy Pathways (Geleceğin Enerjisi) başkanı Dan Klein, Çin’in toplam enerji talebinin günde 3,3 milyon varil petrol eşdeğeri artacağını tahmin etti.

Bu arada Fitch, Çin ekonomisinin 2022’de yüzde 3,6’dan 2023’te yüzde 5’e büyüyeceğini öngörüyor.

Velakin, tüm analistler bu yıl bir düşüş beklemiyor, Goldman Sachs bir numaralı emtia boğası. Goldman, emtia piyasalarının Ekim 2020’de başlayan bir süper döngünün ortasında olduğunu ve bu yılın çoğu emtia için o zamandan beri hiç olmadığı kadar keskin yükselişlere şahitlik edeceğini belirtti. Banka, bu parlak görünümü büyük ölçüde, kompleks genelinde yeterli yedek kapasite bulunmamasına ve fiyatların Çin’in ekonomik toparlanmasından yararlanmasına bağlıyor.

 

Banka, “2023 Emtia Görünümü: Yetersiz Yatırım Yapılmış Bir Süper Döngü” başlıklı raporunda, emtiaların (S&P GSCI TR) 2023’te yüzde 43 oranında pirm yapacapın tahmin etti.

 

FÖŞ-bot, EXTerminatörXXXL

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları