Sosyal Medya

Ekonomi

Zamlar Hakkında Korkutan Açıklamalar: En Kötüsüne Hazırlıklı Olun!

Türkiye’nin gündeminde ÖTV zamları var. Dün gece Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre akaryakıtta…

Zamlar Hakkında Korkutan Açıklamalar: En Kötüsüne Hazırlıklı Olun!

Türkiye’nin gündeminde ÖTV zamları var. Dün gece Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre akaryakıtta ÖTV oranı 3 katına çıkarıldı. Benzer bir zam da doğal gazın ÖTV’sinde yaşandı. Buna göre doğal gazdan alınan ÖTV oranı yüzde 224 zamlandı.

 

 

ÖTV tutarı standart metreküp başına doğal gazda 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğal gazda ise metreküp başına 2,7944 lira oldu. Akaryakıtta ise ÖTV tutarları, benzinde ve motorinde 5 lira, LPG’de 4 lira artış olarak belirlendi. Böylece ortalama benzin fiyatları 34 lira, motorin fiyatları ise 33 liraya yükseldi.

Tepkiler yükseliyor

Kararın ardından pek çok uzman sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi. Bir çok ekonomist zamlardan önceki dönemde uygulanan ekonomi politikalarını sorumlu tuttu.

İktisatçı Mahfi Eğilmez zamlara yönelik olarak “Kusura bakmayın ama bu kadar yanlış bir ekonomi politikası ve yanlış faiz uygulamasının sonunda ne olmasını bekliyordunuz? Benzinde ve doğalgazda indirim mi olacaktı?” ifadeleriyle eleştirdi.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş da zamlara yönelik olarak “Neymiş? Popülizm uğruna faizleri enflasyon altına indirip aylarca orada tutarsan: Bedelini gün gelir çatır çatır ödermişsin… Ne oldu?“ dedi.

 

Zamlar devam edecek

Öte yandan söz konusu zamların ilerleyen dönemlerde devam edeceği düşünülüyor. Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yarımcısı Şenol Babuşcu Twitter hesabından “Zamlar bitti sanmayın… Zamlara devam…” ifadelerini kullandı.

Zamların sebebi: Seçim ekonomisi

Seçim döneminde verilen vaatler, maaşlara zam olarak nispeten gerçekleştiriliyor olsa da seçim için harcanan paralar bütçede büyük açık oluşturdu. Şimdi iktidar oluşan büyük açığı kapatmak için vergilere yüklendi. Bu sebeple ilerleyen dönemlerde zamların devamının geleceği belirtiliyor.

Memurlara yönelik olarak uygulanan 8 bin liralık seyyanen zam da henüz memurun eline geçmeden vergi yoluyla geri alındı. Bu yılın 2. yarısı için emekliler yüzde 25 zamla yetinecek. Vergi ve zamlar altında ezilen asgari ücretli ise ocak ayına kadar ayda 11 bin 402 lirayla geçimini sağlamaya çalışacak.

Türk Lirası cinsi açık kapanır, ya dolar açığı?

Ancak iktidarın tek derdi bütçe açığı değil. Bütçedeki açık vergi ve zamlarla kapatılmaya çalışıyor. Cari dengedeki dolar açığı için ise Türkiye sıcak para peşinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sebeple yarın Körfez Ülkeleri’nin yolunu tutacak.

Erdoğan’ın ilk durağı ise Suudi Arabistan olurken, salı günü Katar’la ve ardından çarşamba da Birleşik Arap Emirlikleri’yle görüşecek .

Erdoğan’ın yapacağı görüşmelerde özellikle yeni ekonomik iş birliği fırsatları konuşulacak. Bu çerçevede, Türkiye’nin üç ülkeyle de çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalaması bekleniyor.

halktv.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler