Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ukrayna’dan tahıl taşıyan ilk büyük yük gemisi Karadeniz limanından yola çıktı

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov geminin fotoğrafını da paylaşarak, geminin mürettebatında Mısır, Türkiye, Azerbaycan, Belçika ve Arnavutluk vatandaşlarının bulunduğunu kaydetti. Gemide 17 bin ton tahıl taşınıyor.

Ukrayna’dan tahıl taşıyan ilk büyük yük gemisi Karadeniz limanından yola çıktı

Rusya’nın Karadeniz tahıl anlaşmasından çekildiği Temmuz ayından bu yana, tahıl taşıyan ilk büyük yük gemisi Ukrayna’nın Karadeniz limanı Chornomorsk’tan bugün ayrıldı.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov eski adı Twitter olan X sosyal medya uygulamasından yaptığı açıklamada, “Aroyat isimli geminin Mısır’a götürülmek üzere Ukrayna buğdayı yüklendikten sonra Chornomorsk limanından ayrıldığını” yazdı.

Kubrakov, geminin fotoğrafını da paylaşarak, geminin mürettebatında Mısır, Türkiye, Azerbaycan, Belçika ve Arnavutluk vatandaşlarının bulunduğunu kaydetti. Gemide 17 bin ton tahıl taşınıyor.

“Aroyat”, Kiev’in yeni “geçici insani yardım koridoru” olarak adlandırdığı rotayı kullanarak bu hafta limandan ayrılan ikinci yük gemisi oldu. İlki, çok daha küçük olan ve bu hafta başında Asya’ya yaklaşık 3 bin ton tahıl taşımak için yola çıkan “Resilient Africa (Dirençli Afrika)” isimli gemiydi.

Ukrayna, Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından Afrika ve Asya ülkelerine tahıl sevkiyatını sürdürebilmek için geçen ay geçici bir “insani koridor” oluşturduğunu açıklamıştı.

Romanya ve Bulgaristan hattının kullanıldığı koridoru şimdiye kadar 5 gemi kullandı.

Kiev ayrıca Karadeniz limanları kapalıyken Tuna’daki nehir limanlarından ihracatı sürdürdü.

Rusya, geçen yıl Temmuz ayında başlayan ve savaşın devam ettiği Ukrayna’dan tahıl ihracatını sağlayan Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan, kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kalkmaması nedeniyle çekildiğini açıklamıştı.

Merkezi İstanbul’da olan Ortak Koordinasyon Merkezi tarafından takip edilen Tahıl Anlaşması kapsamında toplam 32 milyon tondan fazla tahıl dünya pazarlarına taşındı ve küresel emtia fiyatlarının savaş öncesi dönemine inmesine yol açtı.

VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler