Sosyal Medya

Ekonomi

Turizm Amaçlı Konut Kiralaması’nda değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı

Türkiye'de turizm sektörünün büyümesine paralel olarak konut kiralamaları da önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, turizm amaçlı konut kiralamalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi amacıyla "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Turizm Amaçlı Konut Kiralaması’nda değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı

Yeni kanun kapsamında, 100 günden az süreli konut kiralamaları artık “Turizm Amaçlı Konut Kiralaması” olarak kabul edilecek. Bu tür kiralamalar için kiralama sözleşmesi yapmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alınması gerekecektir. Bakanlık, izin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da gerçekleştirebilecek. Ayrıca, bu kapsamda kiralanan konutların girişlerine, Bakanlık tarafından belirlenen niteliklere sahip plaketler asılacaktır. İzin belgesi ve plaket ücretleri Bakanlık tarafından belirlenecektir. Eğer turizm amaçlı kiralanacak konut, bir binanın dairesiyse, izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile onayı gerekecektir.

Kanuna göre, izin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından kendi adlarına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılması amacıyla kiralanması yasaklanmıştır. Ancak, tüzel kişiler, turizm amaçlı kiraladıkları konutu kendi personeline kiraya verebileceklerdir.

Kanuna aykırı olarak turizm amaçlı kiralamalar yapanlara cezai yaptırımlar da getirilmiştir. İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenler, her bir konut için 100 bin Türk Lirası idari para cezasına çarptırılacak ve 15 gün süre verilerek izin belgesi almaları gerekecektir. İkinci ihlalde ise ceza 500 bin Türk Lirası olarak uygulanacak ve yine 15 gün süre verilecektir. İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenler hakkında ise 1 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.

Ayrıca, izin belgesi olmadan kiralanan konutların elektronik ticaretine ve tanıtımına imkan sağlayan platformlar, Bakanlık tarafından uyarıldıklarında, ilanları 24 saat içinde kaldırmakla yükümlü olacaklardır. Aksi takdirde, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca her bir konut için 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler