Sosyal Medya

Ekonomi

Rus medyası: Türk gümrük görevlileri, Rusya’ya yaptırımlı ürünlerin Türkiye üzerinden gönderilmesini ‘aniden’ engellemeye başladı

Rus medyası, Türk gümrük görevlilerinin, yaptırımlı ürünlerin Türkiye üzerinden Rusya’ya taşınmasını, “aniden” engellemeye başladığını ifade etti. Rusya’nın 24 Şubat 2022’de…

Rus medyası: Türk gümrük görevlileri, Rusya’ya yaptırımlı ürünlerin Türkiye üzerinden gönderilmesini ‘aniden’ engellemeye başladı

Rus medyası, Türk gümrük görevlilerinin, yaptırımlı ürünlerin Türkiye üzerinden Rusya’ya taşınmasını, “aniden” engellemeye başladığını ifade etti.

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik işgalini başlatmasından bu yana batı, Moskova’ya 14 binden fazla yaptırım uyguladı. Birleşmiş Milletler’in aldıkları dışında yaptırım kararlarına uymayarak savaşta, “kolaylaştırıcı ülke” rolünü oynayacağını duyuran Türkiye, bu süreçte Rusya’nın en önemli ticari ortaklarından biri haline geldi.

Rusya’nın “paralel ithalat” sistemi sayesinde başka ülkelere gönderilen yaptırımlı ürünler, markaların onayı olmadan Rusya’ya tekrar ithal edilebiliyordu.

Kommersant radyosu, Türkiye’nin yaptırımlı ürünleri Rusya’ya göndermeyi aniden durdurduğunu ifade etti. 

Transasia Logistics Ticaret Direktörü Transasia Logistics, “Türkiye’nin resmi bir kararname yayımlamasını beklemiyoruz, çünkü o zaman geçen yıl içinde Rusya’ya yasa dışı olarak yaptırımlı ürünler gönderdiklerini doğrulamış olurlar” dedi.

Optimalog şirketinden Georgiy Vlastopulo da Türkiye’den Rusya’ya daha önceden planlanan kargoların çarşambadan bu yana bekletildiğini ifade etti.

Kommersant FM’e konuşan bir kaynak, Türkiye’nin ani politika değişikliğine ABD’nin sebep olmuş olabileceğini belirtti.

ABD ve AB dikkatini Türkşye-Rusya ticaretine çevirmişti

ABD ve İngiltere’nin ardından Avrupa Birliği de “Rusya’ya ihracatı ciddi oranda arttıran müttefikler” konusunda soruşturma başlattığını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama Financial Times’a konuşan AB Yaptırımları Özel Temsilcisi David O’Sullivan’dan geldi.

O’Sullivan Avrupa Birliği’nin Rusya’ya ihracatının ciddi oranda düşmesine paralel olarak Rusya’ya komşu bazı ülkelerin bu ülkeye ihracatı arttırdığına dikkat çekti. FT’nin haberinde Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının Mayıs-Temmuz 2022 arası dönemde yüzde 97 arttığını anımsatılarak açıklamaların Türkiye, Ermenistan ve Kırgızistan’a yönelik olduğu belirtiliyor.

Financial Times’a konuşan Kazakistanlı yetkililer konuyu yakından takip ettiklerini ve ülkedeki şirketlerin yaptırımları deldiğine dair bir işarete rastlamadıklarını söyledi.

Öte yandan Bloomberg ajansı ABD’nin Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmayan ve “her iki kampta da tutunmaya çalışan” ülke ve şirketlere baskıyı arttıracağını yazıyor. Ajans Washington yönetiminden temsilcilerin son birkaç haftadır bu amaçla Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne resmi ziyaretler gerçekleştirdiğini ve Çin’le bu konuda müzakerelerde bulunduğunu aktardı.

T24, FT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler