Sosyal Medya

Ekonomi

Rekabet Kurumu, ev ve kira fiyatları için ön araştırma başlattı

Rekabet Kurumu, depremzedelerin en fazla tercih ettiği illerin başında gelen Ankara’da faaliyet gösteren emlakçıların ve komisyoncuların, gayrimenkul satış ve kiralama…

Rekabet Kurumu, ev ve kira fiyatları için ön araştırma başlattı

Rekabet Kurumu, depremzedelerin en fazla tercih ettiği illerin başında gelen Ankara’da faaliyet gösteren emlakçıların ve komisyoncuların, gayrimenkul satış ve kiralama ücretlerinde birlikte fiyat belirleyerek rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla ön araştırma başlattı.

Rekabet Kurumu, depremin ardından yeniden artışa geçen ev ve kira fiyatlarına yönelik ön araştırma başlattı. Kurumun Ankara’da faaliyet gösteren 80’in üzerinde emlak işiyle uğraşan şirket ve şahıslara yönelik ani incelemeye başladığı kaydedildi.

Rekabet Kurumu’nun başlattığı denetimler rekabet mevzuatını ihlal nitelikli bir faaliyet olup olmadığı yönünde bilgi edinmeyi amaçlayan incelemeler niteliği taşıyor. İncelenen yerlerde elde edilen bulgulara göre soruşturma açılmasına ya da açılmamasına karar verilecek. Komisyoncu, gayrimenkul satış, kiralama gibi işlemlerde emlakçıların birlikte hareket etme dahil, Rekabet Kanununa aykırı davranış ve faaliyet içinde olup olmadıklarına yönelik sonuçlar elde edilmeye çalışılacak. Rekabet Kurumu uzmanlarının, şirketler ve şahısların her türlü kaydını inceleme yetkisi bulunuyor.

Diğer illere de yaygınlaşabilir

Bu arada, Ankara’da başlayan inceleme ve denetimlerin başka illere de yaygınlaştırılabileceği belirtiliyor. Ön araştırmaya yönelik bir değerlendirme yapan Rekabet Kurumu yetkilileri, konut kira ve satış fiyatlarındaki deprem sonrası yaşanan hızlı artışlara işaret ederek, hem yoğun depremzede göçü yaşanan iller, hem de deprem bölgesindeki illerde vatandaşları mağdur edecek seviyelerin görüldüğünü vurguladı. Yetkililer, “Rekabet Kurumu, tüm teknik altyapısı ve personel kaynağıyla kartelleşmeyi engellemeye yönelik olarak yaptığı incelemeleri gayrimenkul piyasası üzerinde derinleştirmeye önümüzdeki dönemde de devam edecek, piyasa koşulları dışında gerçekleşen fiyat oluşumlarına yol açanların tespiti halinde sorumlular hakkında en ağır yaptırımları uygulayacaktır” dediler.

Ekonomim

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler