Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa dostu yeni düzenlemelere işaret eden Bakan Şimşek ihracatçılara büyük imkanların sunulacağını söyledi

Kur, faiz benzeri konularda prensip olarak yorum yapmadığına işaret ederek mevcut düzenlemeleri daha piyasa dostu düzenlemelerle değiştireceklerini belirten Bakan Şimşek “Büyük imkanları ihracatçımızın hizmetine sunacağız. O anlamda bir seferberlik anlayışı içerisindeyiz. İhracat deyince tabii aklımıza mal ihracatı geliyor. Bizim için değerli. Ama hizmet ihracatında bizim rekabet gücümüz çok büyük” diye konuştu.

Piyasa dostu yeni düzenlemelere işaret eden Bakan Şimşek ihracatçılara büyük imkanların sunulacağını söyledi

İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı kapsamındaki gala yemeğinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek iş insanlarının sorunlarını yanıtladı.

Bakan Şimşek’in verdiği yanıtlardan öne çıkan başlıklar:

BRICS ve SWAP ANLAŞMALARI

“Ben yakın bir dönemde küresel birkaç para biriminin rezerv pozisyonunda çok büyük bir değişiklik olacağını tahmin etmiyorum. Ama tabii bu yöndeki çabaların bir miktar ivme kazanması ihtimali yüksek. İşte BRICS’in genişlemesi ve bildiğim kadarıyla orada bu yönde birtakım çabalar söz konusu olacak. Biz Türkiye olarak da bazı ülkelerle swap anlaşmaları ve yani ikili anlaşmaları üzerinden bu süreci canlandırma gibi bir çabamız var. Ama dediğim gibi hala küresel ticarette birkaç para birimi yani dolar, avro gibi para birimlerini bırakırsanız, yerel para birimleri cinsinden ticaretin payının hala çok düşük oranlarda olduğunu söyleyebilirim. Ama dediğim gibi bazı uygulamalar bazı ülkeleri çok daha büyük oranda bunu çok daha zorlayıcı bir noktaya getirebiliyor. O trendleri yakından izleyeceğiz. Ülke olarak da dediğim gibi bazı ülkelerle bu yönde birtakım diyaloglarımız, birtakım çabalarımız söz konusu.”

FİNANSMANIN ÖNEMLİ KISMI AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN

“Akıllı bir strateji izleyeceğiz. Bir denge siyaseti tabii burada önemli. Bizim ticaretimizin önemli bir kısmını Avrupa Birliği’yle yapıyoruz. Finansmanın da önemli bir kısmı Avrupa Birliği’nden. Makro açıdan bakarsanız hizmet gelirlerinin de önemli bir kısmı, yani turizmden bahsediyorum, Avrupa Birliği’nden. Doğrudan yatırımlarından önemli bir kısmı Avrupa Birliği’nden. Dolayısıyla Avrupa Birliği ile biz özellikle Gümrük Birliği’ni güncelleyerek, kapsamını genişleterek süreci daha da güçlendirmek istiyoruz. Dolayısıyla orası önemli ama pazar çeşitlendirmesi anlamında zaten son 20 yılda çok önemli ilerlemeler kaydedildi. Özellikle Orta Doğu olsun, Afrika olsun, en zayıf olduğumuz yer muhtemelen takdir edersiniz ki Asya.”

DEZENFLASYON PROGRAMIYLA BİZ YENİ BİR HİKAYE

“ Yakın yerden tedarik. Çünkü tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi çok değerli hale geldi. Bir de dost, müttefik ülkelerden tedarik… Ben Türkiye’nin her iki bağlamda da çok önemli avantajlara sahip olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla Türkiye için çok önemli fırsatlar söz konusu. Bakın Türkiye’nin altyapısı bence gelişmiş ülkeler düzeyine neredeyse çıkmış durumda. Dünya Bankası’nın lojistik endeksine bakın, 38. sıradayız ve dünyadaki 91 gelişmekte olan ülkenin önündeyiz. Hep şunu soruyorum. Bugün de sordum yatırımcılara. Basit bir soru. Dünyada bana nüfusu 80 milyonun üzerinde olup da kişi başına milli geliri 10 bin doların üzerinde olan kaç ülke sayabilirsiniz? Tabii ki ABD var, Japonya, Almanya, Meksika, Rusya ve Çin var. Türkiye, 7’nci ülke. Bu anlamda çok fazla ülke yok. Nüfusu 85 milyona çıkartırsanız Almanya’da çıkıyor denklemden. Dolayısıyla gerçekten biz şimdi reformlarla fiyat istikrarına yönelik dezenflasyon programıyla biz yeni bir hikaye oluşturacağız. Yeni bir hikaye yazacağız. Dolayısıyla dünyadaki bu gerginliklere rağmen inşallah fırsatlarla yolumuza devam edeceğiz.”

İHRACATÇILARA ÇOK DAHA BÜYÜK İMKANLAR SUNULACAK

“Prensip olarak kur, faiz benzeri konularda yorum yapmıyorum. Bence ihracatçımızın tabii ki verimliliğe odaklanması gerekiyor. Biliyorum işin zor tarafı o ancak zaten verimli değilseniz, doğru alanlarda değilseniz, kar marjlarınız yeterli düzeyde olmayınca da zorlanıyorsunuz. Onun için verimlilik esastır. Birinci konu o. Finansmana erişim noktasında mayıs ayından bu yana ihracat reeskont kredilerini tam 10 kat arttırdık. Tamam hala belki arzuladığımız düzeyde olmayabilir. Ama hala değişik kanallardan çok ciddi çabalarımız var. Yani Dünya Bankası’ndan, Orta Doğu’dan çok daha büyük imkanları ihracatçımızın hizmetine sunacağız. O anlamda bir seferberlik anlayışı içerisindeyiz. İhracat deyince tabii aklımıza mal ihracatı geliyor. Bizim için değerli. Ama hizmet ihracatında bizim rekabet gücümüz çok büyük. Turizmde yanılmıyorsam bu sene muhtemelen Fransa ve İspanya’dan sonra dünyanın en çok turist çeken üçüncü ülkesi olacağız ve burada potansiyel çok büyük. Esas olan verimliliktir, inovasyondur. Bu da büyük oranda yapısal dönüşümle kaynakların doğru alanlara kanalize edilmesiyle ilişkilidir.”

PİYASA DOSTU YENİ DÜZENLEMELER

“Peyderpey ama kararlı bir şekilde daha iyi işleyen bir piyasa mekanizmasına yönelik adımlarımıza devam edeceğiz. Birdenbire bütün düzenlemeleri biz yok varsayarsak başka sorunlar çıkma ihtimaline binaen biraz daha temkinli ama kararlı bir şekilde gitmemiz gerekiyor. Attığımız her adımda tabiri caizse duyarlılık analizi yani etki analizi yapıyoruz. Ona göre yani sadece işin matematik kısmı değil, aslında bu konulara biz sanat olarak yaklaşırız. Yani gerçekten önemli düzenlemeler yapılmış. Dönemin şartları o düzenlemeleri gerektirmiş. Önümüzdeki dönemde peyderpey biz bu düzenlemeleri daha piyasa dostu düzenlemelerle değiştireceğiz. Size net bir takvim veremiyorum ama şunu söyleyeyim; gelecek sene bu vakitlerde bu konuları inşallah konuşmuyor olacağız.”

PARA ANALİZ

İLGİLİ HABERANALİZ: Halka arzlarda doğru şirketi seçmenin yolları ve tavsiyeler/Cüneyt Akman- Doç. Dr. Recep Ali KüçükçolakANALİZ: Halka arzlarda doğru şirketi seçmenin yolları ve tavsiyeler/Cüneyt Akman- Doç. Dr. Recep Ali Küçükçolak

İLGİLİ HABERBorsadaki düşüşe Kovid-19’un Eris varyantının etkisiBorsadaki düşüşe Kovid-19’un Eris varyantının etkisi

İLGİLİ HABERABD’li ekonomi profesörü Ukrayna’nın Rusya ile müzakereleri reddederek büyük hata yaptığını söylediABD’li ekonomi profesörü Ukrayna’nın Rusya ile müzakereleri reddederek büyük hata yaptığını söyledi

İLGİLİ HABERANALİZ: Hindistan- Ortadoğu- Avrupa Koridoru projesinde Türkiye neden yok?ANALİZ: Hindistan- Ortadoğu- Avrupa Koridoru projesinde Türkiye neden yok?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler