Sosyal Medya

Borsa

Borsadaki düşüşe Kovid-19’un Eris varyantının etkisi

Borsaya Kovid-19’un etki edip etmediğini analistler tartışıyor. Pandemi döneminin ara yüzü de diyebileceğimiz Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Kovid-19’un Eris varyantının Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü duyurmasıyla beraber BIST 100 endeksi kritik bir seviyede kendini göstermeye başladı.

Borsadaki düşüşe Kovid-19’un Eris varyantının etkisi

Günlerdir kimi borsa analistleri BIST 100’ün endeksi hakkında farklı tahminlerde bulunuyordu. Özellikle yeni halka arzlar ile yeni yatırımcılar üzerinden yapılan düşüşe dair tahminlerde Kovid-19 üzerinden hiç değerlendirme yapılmamıştı. Paraanaliz.com’un konuyla ilgili yaptığı araştırmada borsanın hafta son işlem gününde belirsiz bir tablo çizmesi ardından kapanışta düşen hisseler akıllara Bakan Koca’nın açıklamalarını getirdi. Buna göre düşen hisseler ulaştırma ve turizm sektöründen. Pandemi döneminin ara yüzü de diyebileceğimiz Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Kovid-19’un Eris varyantının Türkiye’de 9 kişide görüldüğünü duyurmasıyla beraber BIST 100 endeksi kritik bir seviyede kendini göstermeye başladı. Bunun üzerinde borsaya Kovid-19’un etki edip etmediğini analistler tartışmaya başladı.

10 işlem günü aralıksız 8000 puanın üzerinde kapanış yapan Borsa İstanbul, haftayı kritik seviyenin altında tamamlaması dikkat çekti. Şenay Zeren’in konuyla ilgili ekonomim.’de yaptığı habere göre uzmanlar 8000 puan üzerinde kapanışların devam etmesinin borsanın yönü açısından önemli olduğunu belirtiyordu. 8000 puan hem psikolojik seviye hem de kuvvetli bir direnç olarak bulunuyordu. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın COVID-19’un Eris varyantının Türkiye’de 9 kişide görüldüğünü açıklamasının etkileri de borsada izlendi. Analistlere göre ilk etki, ulaştırma endeksinde kendini gösterdi.

 

Borsada bugün Ulaştırma endeksi günü yüzde 4,60 düşüşle kapadı. En çok yükselen şirketler arasında, Türk İlaç Serum ve Anatolia Tanı Biyoteknoloji Ürünleri tavan fiyata çıkarken, Oncosem onkolojik sistemler yüzde 9,98, RTA Laboratuarları yüzde 9,94 ve Seyitler Kimya yüzde 9,89 artışla işlem gördü.

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, kapanışta yüzde 1,93 kayıpla 7961 puanda hareket etti. Gün içerisinde kazancını yüzde 3’ün üzerine kadar taşıyan bankacılık endeksi ise günü yüzde 0,21 düşüşle kapadı. Bu arada BIST 100 endeksinde teknik açıdan, 8200 ve 8300 seviyesi direnç, 7800 puan destek konumunda bulunuyor.

Galata Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, ekonomim.’e yaptığı açıklamada “Piyasalar flashback yaptı” derken şu değerlendirmelere yer verdi:

“Son günlerde yeni COVID varyantlarına dair bazı ülkelerden tedirgin edici haberler takip ediyorduk. Bu sabah itibariyle de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yurt dışı temaslı 9 vatandaşımızda Eris varyantına rastlandığına dair açıklaması; piyasaların yakın geçmişe flashback yapmasına neden oldu. Bu kapsamda ilk akla gelen sektörler ‘sağlık hizmetleri’ ve ‘ulaştırma’ oldu. Sağlık hizmetleri sektöründeki şirketlerin hisseleri; olası yeni bir salgında bu şirketlerin gelirlerinde yaşanması muhtemel artışla pozitif yönde ayrışırken, ulaştırma sektöründeki şirketlerin hisseleri ise; salgına karşı uçuşların kısıtlanabileceği endişeleri ile negatif yönde etkilendi. Birçok sektör endeksinde de oynaklıklar oluşurken, şu sıralar endeksin ilk şoku atlatmaya başladığını görmekteyiz.”

ENDEKSİN 2 KRİTİK SEVİYESİ: 8100 VE 7950

“Teknik olarak baktığımızda ise; 26 Mayıs’tan gelen yükselen kanalın kırılması sonrasında; son iki gündür bölgesinden geçen 9 ve 21 günlük kritik üssel hareketli ortalamalara (şuan için 9 günlük 8100 civarında, 21 günlük 7950) yakın fiyatlamalar görmekteyiz” ifadelerini de kullanan Yusuf Kavak’a göre bu ortalamaların üzerinde kalıcılık pozitif olacağı gibi, ortalamaların altına yerleşmesi durumunda ise; teknik olarak görünüm negatife dönmüş olacaktır.”

PARA ANALİZ

İLGİLİ HABERANALİZ: Halka arzlarda doğru şirketi seçmenin yolları ve tavsiyeler/Cüneyt Akman- Doç. Dr. Recep Ali KüçükçolakANALİZ: Halka arzlarda doğru şirketi seçmenin yolları ve tavsiyeler/Cüneyt Akman- Doç. Dr. Recep Ali Küçükçolak

İLGİLİ HABERAB’ye rest çeken Erdoğan’ın alternatif planı olabilir mi?AB’ye rest çeken Erdoğan’ın alternatif planı olabilir mi?

 

İLGİLİ HABERPiyasa dostu yeni düzenlemelere işaret eden Bakan Şimşek ihracatçılara büyük imkanların sunulacağını söylediPiyasa dostu yeni düzenlemelere işaret eden Bakan Şimşek ihracatçılara büyük imkanların sunulacağını söyledi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler