Sosyal Medya

Ekonomi

Öğrencilerde görülen IBAN üzerinden ödeme yaygınlaştı! Alışverişteki riski nedir?

Önceleri öğrencilerde görüldüğü belirlenen IBAN numarası kullanılarak ödeme yöntemi Pandemi ile beraber artmaya devam ederek yaygınlaştı. Bu yöntemin alışverişteki riski gündeme getirildi.

Öğrencilerde görülen IBAN üzerinden ödeme yaygınlaştı! Alışverişteki riski nedir?

PARAANALİZ.COM

Kredi kartı kullanamayan ve zaten banka hesap kartını da kullanmak zorunda olan öğrenciler arasında ilk kullanılmaya başlandığı tahmin edilen IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası)  üzerinden ödeme yönteminin aslında popüler olmaya başlaması, Kovid 19’un ortaya çıkması ardından gelen pandemi dönemine denk düştüğü tahmin ediliyor. Bilindiği üzere o dönem birçok insan üzerinde elden ele dolaşması sebebiyle para dahi taşımak istemiyordu.

Neticede okul çevresinde başlayan IBAN ödeme yöntemi sokaklardaki seyyar esnaftan pazar yerindeki esnafa kadar yansımış oldu. Şu an ise bırakın büyük ödemeyi neredeyse her sokakta bir esnafın bile kabul ettiği bir ödeme yöntemi olarak IBAN kullanma artık hayatımıza girdi.

Bankacılık terimi olarak hayatımıza giren “IBAN AT” cümlesinin yanında “IBANDAN ÖDEYEBİLİRSİNİZ” cümlesi de gündelik hayatta kullanılmaya başlandı.

Uzmanlara göre bunun riskleri de bulunuyor bunun en önemlisi vergi kaybı. Kredi kartıyla yapılan ödemede mutlaka fiş veya fatura kesilme zorunda. IBAN da ise bunun zorunluluğu yok ta ki ödeme yapan isterse elbette.

IBAN ÜZERİNDE ÖDEME NASIL POPÜLER OLDU?

Bazı bankaların kredi kartı POS komisyonlarını yüksek şekilde artırması ve 45 günü geçen geri ödeme süresi nedeniyle birçok esnaf müşterisinden IBAN kullanarak ödeme yapmasını istedi. Öte yandan yazarkasa bu yöntemde kenara konulduğundan ister istemez vergi kaybı da yaşanmıyor değil.

Kasapta, manavda, kuaförde, doktor muayenehanelerinde, elektronik mağazalarında yazarkasaların yerini şahsi IBAN’ların olduğu karekodlu tabelalar almaya başladı. Sadece bu mu? Sokaktaki seyyar esnaf ile Pazar esnafı dahi kullanmaya başladı.

Bu arada kredi kartıyla pazarlık yapma imkanı bulamayan tüketici kimi ticaretlerde IBAN ödeme yöntemiyle de rahatlıkla pazarlığını yapabiliyor.

Öte yandan ödeme yöntemi olarak sadece nakit ve IBAN belirleyen esnafında çoğalması dikkat çekiyor. Bu yöntemle işini hakkıyla yapan esnaf olduğu gibi art niyetli olanları da göz ardı etmemek gerekiyor.

Elbette burada gelinen noktanın temelinde zorlu ekonomik koşullar olduğunu hatırlatmakta fayda var.

(HABER MERKEZİ)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler