Sosyal Medya

Ekonomi

Larry Fink/BlackRock:   Ağır çekim mali kriz sürecek

BlackRock CEO’su Larry Fink ortaklara yolladığı yıllık mektubunda, SVB başarısızlığından sonra “yavaş ilerleyen kriz” hayaletini gündeme getirdi. BlackRock yönettiği varlık…

Larry Fink/BlackRock:   Ağır çekim mali kriz sürecek

BlackRock CEO’su Larry Fink ortaklara yolladığı yıllık mektubunda, SVB başarısızlığından sonra “yavaş ilerleyen kriz” hayaletini gündeme getirdi. BlackRock yönettiği varlık bazında dünyanın en büyük private equity ve varlık yönetim şirketi.

BlackRock CEO’su Larry Fink, Silicon Valley Bank’ın iflas etmesinin ardından ABD mali sisteminde “daha fazla el koyma ve banka batmalarının gündeme gelmesiyle” “yavaş ilerleyen bir kriz” hayaleti yaşanacağını öngördü.

8.6 trilyon dolarlık private equity ve  para yönetim şirketinin kurucusu, yatırımcılara ve üst düzey yöneticilere hitap ettiği yakından izlenen mektubunda, SVB’nin çöküşünün “on yıllarca süren kolay para dönemi için ödediğimiz  sosyal bedel”in bir örneği olduğunu söyledi.

 

Fink, hızla yükselen faiz oranlarının “düşen ilk domino taşı” olduğunu, SVB’nin ise ikinci örnek olduğunu yazdı ve bilançolarında aşırı kaldıraç bulunduran diğer bölgesel bankaların ve yatırımcıların da aynı kaderi paylaşabileceği konusunda uyardı.

Fink, geniş kapsamlı  mali denetim önlemlerinin, 2008’den bu yana yaşanan en büyük banka iflasından sonra piyasaların istikrara kavuşmasına yardımcı olduğunu söyledi. Ancak yine de üst üste gelen banka iflaslarını 1000’den fazla küçük bölgesel “kredi kooperati” olarak organize edilen bankanın (S&L bankaları) iflas ettiği 1980’lerdeki tasarruf ve kredi kriziyle karşılaştırdı.

“Kolay para ve Trump döneminde hayata geçen denetim kuralların gevşetilmesinin sonuçlarının ABD bölgesel bankacılık sektöründe art arda artarak yaşanacak daha fazla el koyma (bizdeki terimiyle TMSF’nin bankaya el koyması) ve iflasları olup olmayacağını henüz bilmiyoruz” diye yazdı.

 

Fink’in tahminine göre, bankalar kaçınılmaz olarak kredileri  geri çekecek ve bu da daha fazla şirketin sermaye bulmak  için sermaye piyasalarına dönmesine neden olacak – yatırımcılar ve varlık yöneticileri için fırsatlar yaratacak.

Ancak, private equity, gayrimenkul ve varlık yöentim şirketlerinin kurumsal  kredileri gibi likit olmayan yatırımlara aktarılan fonlar, özellikle getirileri artırmak için borç para kullanmışlarsa, “düşecek üçüncü bir domino taşı olabilir” diye yazdı.

Dünyanın en büyük para yöneticisi olan BlackRock, çoğu ABD şirketinde büyük hisselere sahip ve Fink’in yıllık mektubu şirket yöneticileri için zorunlu okuma haline geldi.

Fink, 20 sayfalık mektupta, jeopolitik gerilimler ve kalıcı enflasyona ve yatırımcılar için daha düşük getirilere yol açacak küresel parçalanma  (küreselleşmenin tersine dönmesi) dahil olmak üzere finansal sistem için birkaç ek  risk belirledi.

“Kamu ve özel sektördeki liderler, kendine yeterlilik ve ulusal güvenlik için esasen verimlilik ve düşük maliyetlerle ticaret ortamını feda ediyor” diye yazdı. “Enflasyon devam edecek ve Merkez Bankaları için kontrol altına alınması daha zor olacak. Sonuç olarak, önümüzdeki birkaç yıl içinde enflasyonun yüzde 3,5 veya yüzde 4’e yakın kalacağına inanıyorum.” Bu, çoğu merkez bankası tarafından hedeflenen yüzde 2’nin çok üzerinde.

 

 

Kaynak:  FT,   Larry Fink raises spectre of ‘slow rolling crisis’ after SVB failure

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler