Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel piyasalarda ‘merkez bankaları’ haftası: Oynaklık artabilir

Küresel pay piyasaları, yoğun veri gündeminin olduğu haftada karışık bir seyir izlerken, piyasalar gelecek hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed), Avrupa…

Küresel piyasalarda ‘merkez bankaları’ haftası: Oynaklık artabilir

Küresel pay piyasaları, yoğun veri gündeminin olduğu haftada karışık bir seyir izlerken, piyasalar gelecek hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed), Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararlarını yakından takip edilecek. Bankalardan gelecek mesajlarla piyasalarda oynaklık artabilir.

Geçen hafta ABD’de borç limiti krizinin çözülmesine karşın açıklanan verilerden alınan sinyallerle enflasyon ve resesyon ikilemi arasında kalan dünya ekonomilerinde para politikalarına ilişkin öngörüler varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam etti.

Analistler, dünya genelinde bazı merkez bankalarının beklentilerin aksine karar almasının, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta açıklayacağı faiz kararına yönelik tahminlerde oynaklığa sebep olduğunu dile getirdi.

 

Fed’den faiz artırım beklentisi geriliyor

Avustralya Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin aksine 25 baz puan faiz artırmasının ardından, Kanada Merkez Bankası da politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,75’e yükseltti.

Kanada Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, ekonomideki talep fazlasının tahmin edilenden daha fazla olduğunun görüldüğü ifade edildi. Kanada, önceki toplantıda faiz artışına gitmeyerek G7 ülkeleri arasında faiz artışlarına ilk ara veren ülke olurken para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın yüzde 80 ihtimalle bu toplantıyı da pas geçmesi bekleniyordu.

Söz konusu bankaların faiz kararlarının ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek hafta 25 baz puan faiz artırabileceğine ilişkin öngörüler yüzde 34 seviyesine çıkarken, iş gücü piyasasının soğumaya başlamış olabileceğine dair alınan sinyallerin akabinde 25 baz puan faiz artışına yönelik beklentiler yüzde 29’a geriledi.

 

 

ABD’de dikkatler enflasyon ve Fed’in faiz kararına çevrildi

ABD’de pay piyasaları, Fed’in faiz kararı öncesinde ki son haftada pozitif bir seyir izlerken, gelecek hafta enflasyon verileri ve bankanın açıklayacağı para politikası kararı yatırımcıların odağına yerleşti.
Analistler, Fed’in para politikalarına ilişkin belirsizliklerin gün geçtikçe azalsa da yatırımcıların gelecek hafta atılacak adımları fiyatlama konusunda temkinli davrandıklarını ifade etti.

12 Haziran ile başlayan haftanın veri takviminde, salı günü enflasyon, çarşamba günü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Fed’in para politikası kararı, perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları, perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek.

 

 

 

 

 

Avrupa’da ECB’nin faiz kararı yatırımcıların odağında

Avrupa borsalarında, bölgede ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin artmasıyla, İtalya hariç negatif bir seyir izlenirken, gelecek hafta için gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararına çevrildi.

Geçen hafta açıklanan makroekonomik verilere göre, Euro Bölgesi’nin ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daralarak, teknik anlamda resesyona girdi. Bölge geçen yılın son çeyreğinde de yüzde 0,1 küçülmüştü.

Bölge ekonomisinin resesyona girmesine karşın ECB’nin faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik fiyatlamalarda bir değişiklik olmazken, bankanın 15 Haziran’daki toplantıda 25 baz puanlık faiz artışına gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Sene sonuna kadar bankanın toplamda 50 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Gelecek hafta salı günü Almanya’da enflasyon ve ZEW beklentiler endeksi, İngiltere’de işsizlik, çarşamba günü İngiltere’de sanayi üretimi ve büyüme, Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, perşembe günü ECB’nin faiz kararı, cuma günü Euro Bölgesi’nde enflasyon verileri takip edilecek.

 

 

Asya’da gözler BoJ’un kararına çevrildi

Asya borsalarında geçen hafta pozitif bir seyir öne çıkarken, Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyici adımlarını güçlendireceği beklentisi ve Japonya ekonomisinin tahminlerin üzerinde büyümesi bölgede risk iştahını artıran başlıca etkenler oldu. Gelecek hafta ise Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararı yatırımcıların odağında olacak.

Gelecek hafta son işlem gününde, BoJ’un para politikası toplantısı yatırımcıların odağına yerleşirken, para piyasalarında BoJ’un faizi sabit bırakacağı fiyatlanıyor.

12 Haziran ile başlayan haftanın veri takviminde, perşembe Japonya’da ticaret dengesi, Çin’de perakende satışlar, sanayi üretimi ve işsizlik verileri, cuma günü ise BoJ’un faiz kararı takip edilecek.

 

Yurt içinde cari işlemler dengesi öne çıkıyor

Yurt içinde geçen hafta yükseliş eğilimini üst üste üçüncü haftaya taşıyan BIST 100 endeksi, yüzde 10 değer kazancıyla haftayı 5.626,49 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Gelecek hafta için dikkatler cari işlemler dengesine çevrildi.

Gelecek hafta yurt içinde pazartesi günü ödemeler dengesi ve işsizlik, salı günü perakende satışlar, perşembe günü haftalık para ve banka istatistikleri ve cuma günü Piyasa Katılımcıları Anketi verileri takip edilecek.

Öte yandan, AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının nisanda 4,47 milyar dolar açık vermesini bekliyor.

 

 

ekonomim.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler