Sosyal Medya

Kripto Para

Bitcoin zirveyi gördü!

Kripto para piyasasında %52 hakimiyet oranına sahip Bitcoin (BTC), bugün %3’e yakın değer artışıyla Aralık ayına pozitif başladı ve 38.813 dolara kadar yükselerek son 18 ayın en yüksek değerini gördü.

Bitcoin zirveyi gördü!

Bitcoin, son fiyat artışıyla kripto para piyasasında sert düşüşlerin yaşanmasına neden olan Terra ekosisteminin çöküşünün gerçekleştiği Mayıs 2022 dönemindeki fiyat seviyesinde hareket etmeye devam ediyor. Piyasanın geri kalanına da olumlu bir hava hakim olurken Ethereum, bugünkü yükselişle 2.100 doları test etti. İlk 20’de AVAX ve DOT, %5 bandında değer artışlarıyla öne çıkan altcoin’ler oldu. İlk 100’de ise FXS ve TIA, günlük %10 seviyelerinde yükselişle en çok kazandıran altcoin’ler konumunda bulunuyor.

BİTCOİN’DE YÜKSELİŞİ TETİKLEYEN OLASI FAKTÖRLER

Kripto para birimleri, bugün ABD Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması öncesi pozitif görünümünü koruyor. Piyasa katılımcıları, Powell’ın kripto para piyasalarına da etki eden faiz politikası hakkında vereceği mesajları yakından takip ediyor olacak. Piyasanın görünümü dikkate alındığında yatırımcıların Powell’ın açıklaması öncesi iyimserliğini koruyarak riskli yatırım araçlarına yöneldiğinden bahsedilebilir. Bunun yanında Avrupa hisse piyasalarında da pozitif bir hava hakimken dün %0,71 oranında bir yükseliş gören dolar endeksi, bugün 103,3 seviyelerinde yatay devam ediyor.

Piyasa yorumcuları, mevcut makroekonomik ortamın kripto para piyasalarına alan açtığı üzerinde duruyor. Enflasyondaki düşüş eğilimiyle birlikte Fed’in faiz düşürme sürecini öne çekmesi durumunda Bitcoin’in diğer gelişmelerle birlikte 2024 yılında yeni zirvelere ulaşabileceği anlatısı ağırlıklı görüş olarak kalıyor.

Diğer yandan kripto sektöründe olumlu rüzgarların kurumsal talepteki artışla desteklendiğinden bahsedilebilir. Kurumsal yatırımcılar ise spot Bitcoin ETF’in 2024’ün ilk günlerinde onaylanma ihtimalini fiyatlarken yatırımlarını hızlandırmış durumda. Hatta geçen hafta Binance’in ABD otoriteleriyle uzlaşma sağlaması da kripto endüstrisinde bir krizin önüne geçildiği düşüncesiyle piyasa katılımcıları tarafından olumlu algılandı. Farklı bir ortamda piyasanın en büyük kripto para borsasına ağır bir para cezası verilmesi ve oldukça ağır suçlamaların kabul ettirilmesi, piyasalarda ciddi kayıplara neden olabilirdi.

Sonuç olarak Bitcoin, yılın son ayına yıllık %133 değer artışıyla girerken bu yıl geleneksel piyasadaki yatırım araçlarının çoğunu geride bırakmış durumda. Ayrıca kripto sektörüyle bağlantılı hisse senetleri de bu olumlu havadan faydalanmaya devam ediyor.

KRİPTO SEKTÖRÜYLE BAĞLANTILI HİSSELER DE YÜKSELİŞTE

Kripto borsası Coinbase’in hissesi, Kasım ayında %62 değer kazanırken piyasa öncesi işlemlerde %3,3’lük bir artış daha görerek 127,51 dolara yükseldi. En çok Bitcoin tutan kurumsal şirket konumundaki MicroStrategy, Kasım ayını %18’e yakın değer artışıyla kapatırken piyasa açılışı öncesinde %1,5 yükselişle 505 dolara yükseldi. En büyük Bitcoin madencilik şirketleri arasındaki Marathon Digital’in hissesi ise geride kalan ayda %36’ya yakın yükselirken önceki 3 aylık düşüş trendini sonlandırdı. MARA, haftanın son işlem gününde piyasa öncesi 12,24 dolarda bulunuyor.

(Investing.com)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler