Sosyal Medya

Ekonomi

Konut fiyatları düşecek mi? Uzman anlattı

Konut sektörü temsilcileri, yatırım amaçlı alımların azaldığını, satışların yavaşladığını ifade ediyor. Bu durum fiyatları aşağı yönlü etkiler mi?

Konut fiyatları düşecek mi? Uzman anlattı

Konut sektörü temsilcileri, yatırım amaçlı alımların azaldığını, satışların yavaşladığını ifade ediyor. Bu durum fiyatları aşağı yönlü etkiler mi?

 

 

 

Bakanlık tarafından konut fiyatlarının düşmesi adına yapılan çalışmaların ardından konut fiyatlarında ne gibi değişikliklerin yaşanacağı merak konusu oldu.
Son iki seneye baktığımız zaman konut ve kira fiyatlarında yaşanan ani yükselişin ardından devlet tarafından bazı uygulamalar hayata geçirilmeye başlanmıştı. Bu süreç içerisinde son olarak konut ilanlarına müdahale edilerek fahiş fiyatlarda konut satışı yapan vatandaşlar için cezaların getirildiği ifade edildi. Verilen cezalar ise Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanmaya başladı.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURMUŞTU!

 

Fiyatların indirilmesi için yapılan çalışmaları geçtiğimiz günlerde duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin, ” Otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışları ortadan kalkmaya başladı. Bu kapsamda stokçuluk yapan, haksız fiyat uygulamasına giden firmalar ve şahıslara idari para cezası kesildi. Rekabeti bozucu faaliyet yürüttüğü tespit edilen 139 firma 2 milyar 105 milyon lira cezaya maruz kaldı. Şimdi benzer uygulamayı gayrimenkul piyasasında devreye alıyoruz. Konut ve kira sektöründe adil, dürüst, özenli, makul şekilde hareket etmeyerek kişi ve kurumlara ağır yaptırımlar getiriyoruz. Fiyat yükselttiği tespit edilen firmalar bunun bedelini ağır cezalar ödeyecekler. Aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapan firmalar, etiket ile kasası üzerinde fiyat farkı bulunan işletmeler üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Bu tür yollara tevessül edenlere 215 bin lira ceza yazıldı.” şeklinde açıklamalar yapılmıştı.

 

KİRA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

 

Kira fiyatlarında düşme yaşanıp yaşanmayacağı hakkında merak edilenlerin artmasının konu ile ilgili NTV’ye konuşan Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak tarafından süreç şu şekilde değerlendirildi;

 

“Artık piyasa biraz daha alıcı piyasasına doğru yöneldi. Şu anda ilan sitelerinde ciddi anlamda satılık portföyler var ve satış süreleri yani ilanda bekleme süreleri geçmiş dönemlere göre daha fazla arttı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine baktığımız zaman Eylül ayında konut satışlarında da toplam satışlarda da ciddi bir düşüş olduğu ortaya çıktı.

 

Özellikle son bir buçuk yıldır biliyorsunuz kira konut artışlarında bir kısıtlama söz konusu. Artık kiralar beklenen getiriyi sağlamamaya başladı. Talebin düşmesi ile fiyatların biraz düşmesini bekliyoruz ancak enflasyonun var olması fiyatı reel olarak aşağı çekse de TL bazlı artış hızında bir düşüş yaşattı. Son bir kaç aydır artış olsa da enflasyonun altında bir artış olduğunu görüyoruz.”

 

Yapılan bu açıklamalar sonucuna yakın dönemde uygulanan baskı sonucunda kira fiyatlarında bir düşüşün beklendiği öğrenilmiş oldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler