Sosyal Medya

FÖŞ yazdı:  Orta Vadeli Programın olumlu yönü ağır basıyor

11 Eylül 2023

Muhalifler için ben kripto-Erdoğanista’yım. AKP’liler için ruhunu Şeytana satmış bir vatan haini, Satanistler için meleklerle fazla haşır neşir olan bir dönek. Ne yapsam, kimseyi memnun edemiyorum. Küçüklüğümden beri böyleyim.  Hiç unutmam, 14 yaşındaydım, yine bir gün sınıf arkadaşlarım bir olup  bana sağlam bir sopa atmışlardı. Ağlayarak eve koşup Babama sığındım:  “Baba, niye kimse beni sevmiyor? Niye her yerden kovuluyorum?” Babam derin bir iç çektikten sonra “Oğlum” dedi, çünkü sen doğuştan puştsun”. “Her gittiğin mecliste bir uyuzlık çıkartırsın”. Haklıydı, o gece—yine hiç unutmam, valla anlatırken tüylerim ürperiyor—pederi katletmek için ilk planlamayı başlattım.

Bugün de Orta Vadeli Programın olumlu yönünden bahsedeceğim, ve herkes yine bana kin ve nefret kusacak. Yapmak zorundayım, çünkü tüm yorumlar olumsuz.  Birileri pis işleri yapmak zorunda.

Peki, neymiş OVP’ın olumlu yönü? Bakın, yazarlığa heveslenen gençler, burası çok önemli şimdi,  dikkat edin:  Çoğul değil, tekil kullandım. Nasıl bir kalem hüneridir bu ya?

OVP’NİN TEK OLUMLU YÖNÜ ERDOĞAN’IN ONA SAHİP ÇIKMASI

 

Makaleyi burada noktalayıp hem sizi hem de kendimi bu çekilmez Cehennem azabından kurtarabilirim, ama bu gelişmenin anlam ve önemini vurgulamadan veda edemiyorum, Sayın Seyirciler.

Erdoğan = Devlet = Millet =  Her şey

Erdem Başçı günlerinden bu yana TCMB ne zaman faiz artırsa, Erdoğan ”Ben katılmıyorum, hala düşük faizlerin enflasyonun tek ilacı olduğunu savunuyorum. Ama, ne eyleyeyim?  TCMB’nin araç bağımsızlığı var”  diye aradan sıyrılırdı.   Sonra da TCMB başkanını bulduğu ilk araca bindirip görevden alırdı.

Bu kez OVP sunumuna bizzat katılıp konuşma yapması ve yalnız sıkı para politikası değil, kredi kısıtlamalarını da savunması adeta devrim.

 

Mehmet Şimşek, sıcak para getirmek için dünya turuna çıktı bile.  TCMB rezervleri seçimlerden bu yana artsa dahi, kışı kurtarmaz. BAE’nin vaat etiği keş para $11.5 milyar kışı rahat geçirmemize yetebilir.  Dünya Bankasının $18 milyar ek finansman olanağı ise büyük ölçüde ihracat garantisi vs,   seçimi kurtarmaz.

Mehmet Şimşek  yatırımcıya neyi pazarlayacak?  OVP’nin içeriğini pazarlayamaz ki?  Siz yatırımcının karşısına “Enflasyon 2026 yılında tek hanelere düşer—inşallah”.  “Önümüzdeki 12 ayda TL dolara karşı herhalde %40 daha değer yitirir-maşallah” diye çıkarsanız, alay konusu olursunuz.

Ama, “Erdoğan’dan selahiyet aldım. Türkiye’yi istikrara kavuşturacağım, bana zaman verin—tabii biraz da para” diye çıkarsanız, güvenenler olabilir. Mesela ben, Mehmet Şimşek’in zaman ve imkan verilirse ekonomiyi düze çıkartacağına eminim.

Finans basınında Türkiye ile ilgili haber ve yorumlar Mehmet Şimşek sayesinde  10 misli arttı.  Ülkenin çok riskli ama çok da seksi bir hikayesi var. Hollywood filmi gibi. Bir süper-kahraman çıkıp son anda dünyayı felaketin pençelerinden kurtarıyor misali. Bu hikayede tek  bilinmeyen Erdoğan’ın istikrar programının getireceği sosyal acılar ve seçmen tepkisine ne kadar süre katlanabileceği.  Biraz daha Türkiye bilenler ikinci bir soru soruyor.  “Erdoğan Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek ve  Gaye Erkan’a ne kadar manevra alanı tanır?”

Erkan’ın TCMB politika faizini %25’e çekmesi ile ikinci soru biraz aydınlığa kavuştu. Sıkı para politikası devam edecek. Hatırı sayılır global yatırım bankaları artık yıl sonunda %35-40 politika faizinden dem vuruyor. Yeter mi?  Yetmez, ama piyasalar sürprizleri fiyatlar. Erdoğan’ın politika faizinde %20’nin üstüne izin vermeyeceği algısı kırıldı.

 

Mehmet Şimşek ağır aksak da olsa ekonomiyi düze şıkartmak için bol zamanı olduğunu ispat edebilirse, yatırımcı şimdiden gelip risk alır.

Dikkat ederseniz, Şimşek’in ekonomi politikasına “elinin değdiği” OVP dışında bazı gelişmelerden de okunuyor. Mesela, memur zamlarında “ölçünün kaçmasını” onun engellediği söyleniyor. Yeni yıldan itibaren tüm ücret ve emekli maaşlarının geçmiş değl, beklenen enflasyona endeksleneceğini iddia etmesi de çok cesurca, belki de Erdoğan’ı ikna etti bile.

Benim kafamda Erdoğan’ın oyun planı şöyle şekilleniyor:  Muhalefetin kıçını kaldırıp yerel seçimleri alacağı yok. Seçmen zaten enflasyona duyarsız. Yani seçmen dalkavukluğuna da ihtiyacım yok. Yeter ki döviz krizi patlak vermesin. Öyleyse, bırakayım Mehmet’i ekonomiyi güzelce bir sıksın limon gibi, döviz talebinin gazını alsın. Seçimden sonra?  Eğer AKP-MHP İstanbul ve Ankara’yı geri alırsa, IMF’yle stand-by bile masaya gelir.

 

Erdoğan’ın rüyasına Ak Sakallı Dede mi girdi, bilemem, ama seçimden bu yana ekonomi ve dış politika konusunda beni her gün şaşırtıyor. Odin daim etsin.

FÖŞ, kendinden nefret ederek.

 

 

 

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları