Sosyal Medya

FÖŞ yazdı: Bu enflasyon hükümet düşürür

5 Şubat 2023

FÖŞ’e göre, seçim 3 Şubat Cuma günü saat 10:00’da, ya da 10:30’da bitti.  20 yıldır her günümüzü güneşlendiren, bizi zenginleştiren, demokratikleştiren ve dünya-alemin ibretle seyrettiği bir 21ci Yüzyıl mucizesi mertebesine yücelten  Sevgili Reisim RTE ve kadim dostu, ağabeyi, hepimizin ağabeyi, Ağır Ağabeyi Bahçeli artık emeklilik planı yapsınlar. Eğer TUIK enflasyonu %6.7’se, sokaktaki kadının enflasyonu kaçtır diye sormak lazım. Bu enflasyonla 14 Mayıs’a kadar yılbaşında verilen zamların tüm satın alma değerini yitireceğini görmek lazım. Enflasyonun katılaştığını anlamak lazım. Ek zamların refah değil, daha geniş cari açıklar ve hiperenflasyona yol açacağını anlamak lazım. RTE ve Bahçeli açısından heybede bayağı kallavi 2 turpun daha gündeme gelmek için sıra beklediğini sezmek lazım. Milleti İttifakı bir değil, 2 değil, 3 adayla da cumhurbaşkanlığı yarışına girse, 2ci tura kalanın RTE’ye fark atacağını kestirebilmek lazım. Bu noktada milletin artık enflasyondan başka hiç bir konuyu kafasına takmadığını vurgulamak lazım. Millet İttifakı elinden geleni ardına koymasa da, seçimi kaybetmesinin imkansız olduğunu cesaretle iddia edip, yeni efendilerimize şimdiden yalakalık yapmak lazım. Borsa’nın Milleti İttifakı’nın iktidara geleceği her senaryo için çok ucuz kaldığı stratejisiyle, mal toplamak lazım. Millet İttifakı iktidara gelirse, TL’nin değer kaybedeceğini düşünmek için marijuananın legal olduğu bir diyarda yaşamak lazım.

 

Ufff, bin kelimede bunların ne kadarını ispat edebileceğim acaba? Umurumda mı, ekonomi ve Borsa hakkında yazanların çoğu işkembe-i kübradan attığına, adım da Ters Manyele çıktığına göre, hiç bir şeyi kafaya takmayıp, kara-kucak topa girmek lazım.

Eğer TUIK enflasyonu %6.7’yse harbi enflasyon kaçtı?  İBB araştırmasına göre yıllık %112’dir. Resmisinden çok daha yüksek olduğuna dair kısmi delil değerli hocam Hakan Kara tarafından twitterde paylaşılmıştır ki, resmi aha aşağıdadır.

Üstelik Ocak enflasyonu tek sefere mahsus da değildir. Aşağıdaki tabloda görüleceği üzere  orta vadeli trendleri daha iyi takip etmemizi sağlayan bir dizi çekirdek enflasyon göstergesinin hiç biri aylık %6’nın altında değil. Yani, hükümet değişinceye kadar ayda ortalama %6 enflasyon çantada keklik.

 

Ocak-Mayıs döneminde ayda ortalama %6 TÜFE,  yıl başında emekli ve memura verilen zammın tamamen uçup gitmesi, asgari ücretin de harcama değeri anlamında açlık sınırının bir  kaç ışık yılı altına ivmelenmesi anlamını taşır.

Bu derece fakirleşen bir millet RTE’ma oy verir mi? Bu derece fakirleşen bir millet, RTE’ım Suriye’nin tamamını işgal etse, İsveç, NATO ve ABD değil, Marslılara dahi seyr-ü sefer eylese tercihini  değiştirir mi?  Jeo-politik zaferler aç ayının karnını doyurup çiftetelli oynamasına yarar mı?

 

Şans Tanrıçası çok kaprislidir. Siz ölesiye sever, bir dediğinizi iki etmez. Sonra bir bakarsınız, sizi terkedip başkasına kaçmış. Korkarım canımdan çok sevdiğim Reisim de aldatıldı ve terkedildi. Çünkü, Ocak’a kadar mevsim normallerinin çok üstünde seyreden ısı ısıtma  giderlerinin bütçede payını düşük tuttu. Şimdi karakış vurdu, ve gariban çoluk-çocuğu hastalanmasın diye ekmeğinden kesip soba, kalorifer, elektrikli ısıtıcı yakacak, yaktıkça da RTE’a burada tekrarlayamayacağım bazı sözler edecek.

Ama Reisi’mi üzecek o Pandora’nın Heybesindeki en büyük turp, dış ticaret açığı.

DİKKAT aşağıdaki tablo Aralık verilerini içermekte olup, yazarın kalbi Ocak verilerini makaleye eklemesine izin vermemektedir.

 

Maşallah, Ocak’ta dış  açık $14 milyarı aştı. Hem de emtia fiyatları gerilemişken. Efendim dış açığın nedeni enerji ve altın ithalatıymış. Ok,  seçim kazanmak için ekonomiyi çok hızlı büyütmek şartken, enerji faturası düşer mi?  Tüm kaynaklarını Ukrayna’da nihai taarruza hasreden Vladmirim bir $30 teklik daha atar mı Reisi’min önüne? Millet niye altın alıyor? Acaba enflasyondan korunmak için artık birikimlerini altına yönlendiriyor olmasın?  Enflasyon seçime kadar düşmeyeceğine göre, altın ithalatı da düşmez. Yani, cari açık finansmanı TCMB rezervlerinin çok üstüne çıkabilir.

 

Cari açığın genişlemesi,  iç finansmanı zorlar. Krediler için daha az TL kaynak kalması anlamına da gelir. Yani, finanse etsek de, bu kez  KOBİ’ye kredi kalmayacak. Bir de finanse edemezsek, seçimden önce bir kur şoku daha yer miyiz?  Dolar/TL TCMB Beklentiler Anketi’nde yıl sonu hedefi olan 23’e bir günde koşarsa?  Bu millet tartışmasız Türkiye’yi  kurtaracak tek lider olan RTE’ye hala oy verir mi sizce?

Bir başka açıdan bakalım Ocak enflasyonuna. 2022 ortasından bu yana RTE ve canımdan çok sevdiğim Nebati Abim vatandaşa enflasyon düşecek diye söz verdi. Ben de inanmıştım. Onun için zaruri ihtiyaç (TEKEL, ilaç, Türk Ceza Kanunu 188ci maddede zikredilen tüm  “emtialar”, Viagra, kurutulmuş patlıcan ve manda sosisi) stoğu yapmadım. Birikimlerimi TL’de, hatta KKM’de tuttum. Bakın ben Reisi’mle Pazara (14 Mayıs Pazar) kadar değil, Mezara kadar anlaştım, her şartta ona oy vereceğim. Ama bu millet vefasız, baksanıza, kendi elleriyle turfandalık seçtiği AYM hakimleri bile sırtını döndü ona, valla gidip Zilliyet İttifakı’na oy verirler. Yarısı birinci Millet İttifakı adayına, öteki yarısı da ikinci Millet İttifakı adayına oy verir. Bir takım vatan hainleri de HDP’nin adayına oy verir. Vallam, 2 aydır araştırıyorum, Erdoğan’ın karşısına tek rakip de çıksa, çok rakip de çıksa, ilk turda seçim kazandığı hiç bir anket yok. İkinci turda?   Ne değişecek ki? Ekonomi sihirbazı Nebati Abim bile 15 günde ekonomiyi tamir edemez.   Milleti İttifakı, HDP’lisi, diğer iki Millet İttifakı seçmeni hep birlikte RTE’ın üstüne çullanacak.

Çok güzel günler yaşadım seninle Reis’im. Sayende mal, mülk, itibar, sayısız ihale, ana akım medyada dolar maaşlı köşe yazarlığı edindim. Ama artık bu solan bahçede bülbüllere yer kalmadı galiba. Gemi başka cihetlere  yelken açıyor, ben de biran önce “Ahh o gemide ben de olaydım” şarkısını söylemeye başlasam mı?

 

Chat GPT, 2 litre Irish Cream ve bir litre Sipeşyıl Selekşın Kafi tarafından yazılmıştır.

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları