Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fırtına sonrası güneş açtı: Piyasalar toparlanırken, gözler FED’e çevrildi

Son günlerde egemen olan kasvetli ve panik havasından küresel mali piyasaları dün günün ikinci yarısında kurtulduğunu gördük. Havanın düzelmesinde ABD…

Fırtına sonrası güneş açtı: Piyasalar toparlanırken, gözler FED’e çevrildi

Son günlerde egemen olan kasvetli ve panik havasından küresel mali piyasaları dün günün ikinci yarısında kurtulduğunu gördük. Havanın düzelmesinde ABD Hazine Bakanı Yellen’in açıklamaları etkili oldu. Özetinde, Yellen küçük bankaların da arkasındayız derken, son baskılara rağmen ülkenin bankacılık sisteminin sağlam olduğunu söyledi. Daha geniş perspektifte ise, Washington’dan Tokyo’ya politika yapıcılar, mevcut kargaşanın 15 yıl önceki krizden farklı olduğunu vurgularken, bankaların sermayesinin daha güçlü; fonların ise daha kolay elde edildiğini söylediler.

Peş peşe günlerdir bültenimize taşıdığımız olumsuz gelişmelerden sonra, otoritelerin verdiği güven ile piyasalar toparlanırken, dün de bültenimizde söz ettiğimiz üzere, volatilite ise can yaktı! Havanın iyimser dönmesi ile UBS hisseleri dün günü %12 ; son 2 günde ise dipten neredeyse %35 yükselişle tamamladı. Benzer bir şekilde ciddi bir yükseliş kaydeden UBS’in risk göstergelerinin gevşemesi ile Avrupa banka endeksi de son 2 günde %10’dan fazla yükseldi. Piyasaların korku endeksi olan volatilite VIX %8 civarında gevşerken, güvenli limanlara olan talep de azaldı.

Hafta başı panik havası ile psikolojik 2,000 dolar seviyesini aşan altının ons fiyatı, havanın yumuşaması ile 1,940 dolar seviyesine varan sert bir düşüş kaydederken, benzer bir şekilde ABD’de 2 yıllık gösterge tahvilin de getirisi 50 baz puan artarak %4,15 seviyesine geldi. Faiz getirisi olmayan kıymetli madenlerin en büyük ‘düşmanı’ yükselen faizler olurken, diğer bir güvenli liman olan Bitcoin ise önemli bir teknik seviyeye olan 28bin doların üzerinde tutunmaya devam ediyor! Not edelim ki, altın cephesinde 1,950 dolar seviyesinden uzun pozisyonumuz ile vedalaştık.

Türk mali piyasalarında ise dün dünyanın aksine kaygılı bir seyir izledi. USDTRY kuru mütemadiyen bebek adımlarla da olsun kuzeye ilerlerken, dün yükselişe tahvil faizleri de eşlik etti. 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faiz %13 seviyesine yükselerek son 4 ayın zirvesine çıkarken, Londra’da ise gecelik TL fonlama faiz %400 seviyesine yaklaştı! Borsa İstanbul ise günü %1,4 düşüşle tamamladı. TCMB’nin şirketlerin döviz alımları için bankalara yeni kural seti getirmesi de kafa karışıklığı yaratırken, uygulamalar piyasa ekonomisi ile uyumlu olmaktan her geçen gün biraz daha çıkmaya başladı.

Havanın ılımlıya dönmesi ile artan risk iştahı hisse senedi piyasalarına da yaradı: MSCI Dünya endeksi günü %1,2 yükselişle tamamladı. Yeni gün başlangıcında Asya piyasaları da, ABD ve Avrupa kapanışlarına paralel iyimser bir günü tamamlama gayretinde. Gösterge endeks Tokyo borsası %2 yükseliş kaydederken, iyimserlik Asya geneline yansıdı.

Bugün artık gözler gece 21:00’de FED’in olağan faiz kararına çevrilirken, saat 21:30’da başlayacak Başkan Powell’in basın toplantısının satır araları da  (ileriye dönük vereceği mesajlar) dikkatle takip edilecek. Piyasa fiyatlaması 25 baz puan artırım ile pas geçilecek arasında günlerdir denge iken, bugün ibre 25 baz puan artış yönüne dömdü. Bizim tahminimiz de FED’in enflasyonla savaşında zor kazandığı mevzileri korumak isteyerek 25 baz puan faiz artıracağı yönünde. Aksi bir hamle son gelişmelerden korktuğu anlamına gelebilir ki bunun da piyasa yansıması olumsuz olur.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler