Sosyal Medya

Döviz

Ekonomistler ABD büyüme tahminlerini yükseltiyor, faizlerin daha uzun süre daha yüksek kalmasını bekliyor

Ekonomistler, gelecek yıla kadar daha güçlü bir ABD ekonomisi ve daha az artan işsizlik görüyor, bu da Federal Rezerv’in faiz…

Ekonomistler ABD büyüme tahminlerini yükseltiyor, faizlerin daha uzun süre daha yüksek kalmasını bekliyor

Ekonomistler, gelecek yıla kadar daha güçlü bir ABD ekonomisi ve daha az artan işsizlik görüyor, bu da Federal Rezerv’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma beklentilerini destekliyor.

Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın, ekonomistlerin son Bloomberg aylık anketine göre, üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış %1,8 oranında artması bekleniyor. Bu, Temmuz ayında tahmin edilen %0,5’lik hızın neredeyse dört katı. Ayrıca, ekonomistler yılın son üç ayında ekonominin daralmak yerine bir miktar genişleyeceğini öngörüyorlar.

Tahmin yapanlar artık genel olarak daha güçlü bir ekonomi öngörüyorlar ancak yaklaşık olarak GSYİH’nin üçte ikisini oluşturan tüketici harcamalarının, Amerikalıların sağlıklı bir hızda harcamalarına devam etmesi nedeniyle ivmeyi sürdüreceği düşünülüyor. 11-16 Ağustos tarihleri arasında yapılan ekonomist anketi 68 yanıt içeriyordu ve birçok yanıt, Temmuz ayında perakende satışların önceki iki aydaki yukarı yönlü revizyonlar sonrasında beklentileri aştığını gösteren hükümet raporu yayınlanmadan önce gönderilmişti.

Ekonomistler, enflasyonun iş gücü piyasasına fazla zarar vermeden yavaşladığı bir ortamda ABD’nin bir resesyondan kaçınabileceğine dair daha iyimser bir görüşe sahip olmaya başladılar. Amerikalılar önümüzdeki aylarda öğrenci kredi ödemelerinin yeniden başlaması ve yüksek borç maliyetleriyle başa çıkmak zorunda kalacaklar, ancak güçlü bir iş piyasası harcamaları sürdürecek.

Deutsche Bank AG’nin Kıdemli ABD Ekonomisti Brett Ryan, “Önümüzdeki aylarda ABD tüketicileriyle başa çıkması gereken birkaç tane zorluk var” dedi. Ancak yılın ilk yarısındaki kesin dayanıklılık ve üçüncü çeyrekte güçlü bir başlangıç, en azından yakın gelecekte ekonominin resesyona kaymaktan kaçınma olasılığını artırdı.”

Ekonomistler, bu yıl ABD ekonomisinin ortalama olarak %2 büyümesini ve 2024’te %0,9 büyümesini bekliyorlar – her ikisi de geçen ayki tahminlerin üzerinde. Ayrıca, ekonomistler küresel ekonominin bu yıl tahmin edilenden daha fazla büyüyeceğini de bekliyorlar, bu da Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’ndan daha iyimser tahminleri yinelemekte.

Fed’in Yolu

Anket kapsamındaki ekonomistler, daha güçlü bir ekonominin enflasyonu hedeflerinin üzerinde tutma riskleri nedeniyle Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağını düşünüyorlar. Ekonomistler yakın gelecekte daha fazla faiz artırımı beklemeseler de, merkez bankasının faiz oranlarını önümüzdeki yılın ikinci çeyreğine kadar kesmeyeceğini öngörmektedirler – bu, Temmuz tahminlerinden üç ay sonraya denk gelmektedir.

Ancak ekonomistler, 2025 sonuna kadar tahvil getirileri için beklentilerini yukarı yönlü revize etti. İki yıllık Hazine tahvili getirisi, mevcut çeyreğin sonunda %4,82 olması bekleniyor; bu, geçen ayki projeksiyon olan %4,65’e göre bir yükseliş anlamına gelmekte.

Son dönemdeki düşük enflasyon eğiliminin devam etmesi bekleniyor. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, tahmin yapan ekonomistler kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin bu yıl sonuna kadar Temmuz projeksiyonlarına kıyasla daha hızlı bir şekilde yavaşlayacağını öngörüyorlar. Fed’in tercih ettiği enflasyon hedefi olan genel PCE ölçüsü için tahminleri ise pek fazla değişmedi.

Buna rağmen, tüketici fiyat endeksi gibi diğer bir popüler enflasyon ölçüsünün, önceki tahminlerden daha fazla artacağı düşünülüyor.

Aynı zamanda, işsizlik tahminleri önümüzdeki yıl sonuna kadar aşağı çekildi ve istihdamın daha yüksek olacağı görüldü, bu da yumuşak bir inişi desteklemekte.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler