Sosyal Medya

Ekonomi

Doğal gaza yapılan zam başka zamları da tetikleyebilir!

Doğal gaz fiyatları yeniden düzenlendi ve buna göre elektrik üretimi ve sanayi tarifeleri artırıldı. Söz konusu doğal gazdaki yeni zamlı tarifenin sanayi sektöründe olması, akıllara buna olarak başka sektörlerde yeni zamları da tetikleme ihtimalini getirdi.

Doğal gaza yapılan zam başka zamları da tetikleyebilir!

Ekim ayı itibarıyla, Türkiye’de kullanılan doğalgaz fiyat tarifeleri, özellikle elektrik üretimi amaçlı ve sanayi tüketimi için ciddi bir artış gösterdi.

BOTAŞ’ın resmi internet sitesinde yayınlanan yeni tarife tablolarına göre, konutlarda kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatında bir değişiklik yapılmayacak.

Fakat büyük sanayi kuruluşları ve küçük-orta ölçekli işletmeler ile elektrik üretimi için kullanılan doğal gaz tarifeleri yüzde 20 artırıldı.

Konut tüketicileri için, dağıtım şirketlerine Ekim ayında uygulanacak doğalgaz satış fiyatı, 1000 metreküp doğal gaz için 4.080 TL olarak belirlendi. Ev kullanıcıları aynı fiyatlarla doğal gazlarını kullanmayı sürdürecekler.

Sanayi aboneleri ise yeni tarifelerle karşı karşıya. Kademe 1 için 1000 metreküp doğalgazda 8.549 TL, kademe 2 için ise 11.374 TL ödeme yapacaklar.

En dikkat çekici değişiklik ise elektrik üretim amaçlı tarifede görülüyor. 1000 metreküp doğalgazın fiyatı, yeni tarifeye göre 12.000 TL olarak duyuruldu. Bu değişiklik, enerji üretimi sektörünü ciddi oranda etkileyebilir.

Doğal gaz fiyatlarını aylık hesaplayan BOTAŞ’ın internet sitesinde şu ifadeler de kullanıldı:

“Konutlarda kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Household Energy Price Index (HEPI) fiyatları esas alındığında halen konutlarda, Ukrayna’dan sonra Avrupa ülkeleri arasında en düşük doğal gaz fiyatı ülkemizde uygulanmaktadır.”

Bu arada doğal gaza yapılan son zamlar sonrası başka sektörlerdeki zamları da tetikleyeceği ön görülüyor.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler