Sosyal Medya

Ekonomi

Benzine zam! İsrail-Hamas çatışmaları petrole etki olmaya devam ediyor

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi, akaryakıt fiyatlarına bir kez daha zam olarak yansımaya devam ediyor. Salı günü motorine gelen zammın ardından şimdi de benzin fiyatlarına yeni bir zam haberi geldi. Bu gece yarısından itibaren benzinin litresi 1 lira 48 kuruş artacak.

Benzine zam! İsrail-Hamas çatışmaları petrole etki olmaya devam ediyor

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, İsrail-Hamas çatışmasının etkisiyle devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatının 93 dolara kadar çıkması, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına yeni zamların kapısını araladı. 17 Ekim Salı günü motorine gelen 2 lira 23 kuruşluk zammın ardından şimdi de benzinin litre fiyatı artırılıyor. Bu gece yarısından itibaren benzinin litresi 1 lira 48 kuruş daha pahalı olacak.

Zamlı yeni fiyatlar açıklandıktan sonra benzinin litresi İstanbul’da 35 lira 12 kuruş, Ankara’da 35 lira 75 kuruş, İzmir’de ise 35 lira 85 kuruş olacak.

İsrail-Hamas çatışmaları

6 Ekim’de benzinin litresi 2 lira 10 kuruş, 7 Ekim’de ise 1 lira 17 kuruş ucuzlamıştı. 8 Ekim’de motorine yapılan 2 lira 92 kuruşluk indirim sonrasında benzinin litresi 33-34 liralara, motorinin litresi ise 37-38 liralara gerilemişti. 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas çatışmalarının neden olduğu petrol fiyatlarındaki yükseliş akaryakıtta tersi oldu.

Seçimden sonra artışa geçti!

Seçim sonrası akaryakıt fiyatları iki katından fazla arttı. Mayıs ayında gerçekleştirilen seçimler öncesinde benzinin litresi 19 lira seviyelerindeyken, motorinin litresi ise 18 lira seviyelerindeydi. Seçim sonrası akaryakıt fiyatları hızla yükselerek bu seviyelerin üzerine çıktı.

Akaryakıt fiyatı nasıl hesaplanır?

Akaryakıt fiyatlarının hesaplanmasıyla ilgili olarak, Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları Gümrüksüz Rafineri Fiyatı (GRF) hesaplamasına dayanır. GRF, gümrüksüz rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) paylarının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri Satış Fiyatı (RSF) hesaplamasını oluşturur. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru verilerini takip ederek belirli bir fiyat değişim farkına dayanır.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler