Sosyal Medya

Ekonomi

BAE, Türkiye ile Avrupa-Asya ticaret yollarında rekabet için demiryolu kuracak

Abu Dhabi varlık fonu ADQ ile yürütülen görüşmelerde demiryolu hattının Yavuz Sultan Selim köprüsü üzerinden geçmesi değerlendiriliyor.

BAE, Türkiye ile Avrupa-Asya ticaret yollarında rekabet için demiryolu kuracak

Bloomberg News’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre Türkiye, Abu Dhabi varlık fonu ile Avrupa’dan Ortadoğu ve Asya’ya bir ticaret koridoru sağlayacak demiryolu inşası konusunda görüşmeler yapıyor.

Habere göre, Abu Dhabi varlık fonu ADQ ile yürütülen görüşmelerde demiryolu hattının Yavuz Sultan Selim köprüsü üzerinden geçmesi değerlendiriliyor.

Resmi kaynaklar tarafından henüz teyit edilmemiş olan haberde muhtemel anlaşmanın BAE ile Türkiye arasında devam eden 51 milyar dolarlık yatırım görüşmelerinin yeni parçası olabileceği ifade edildi.

Bir BAE yetkilisi, Bloomberg’a yaptığı açıklamada, Türkiye ile ikili ticaretin 2030 yılına kadar  40 milyar dolarla iki katına çıkmasını umduklarını ve “enerji, lojistik, turizm ve tarım” gibi yatırım için önemli sektörlerin olduğunu belirtti.

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yorum yapmayı reddetti. Varlıkları yaklaşık 160 milyar dolar olan ADQ da yorum yapmayı reddetti.

Türkiye,  Avrupa ve Asya’yı birleştirirken aynı zamanda Karadeniz’e erişimi kontrol eden stratejik konumuyla Londra ile Pekin arasında görmeyi umduğu ticaret koridorunun hayati bir parçası olmayı hedefliyor. İsim vermek istemeyen haber kaynaklarına göre  Türkiye Körfez ülkelerini demiryolu ve karayolu ağına bağlamayı hedefliyor ve BAE’li yatırımcılar da bu konuda altyapı projelerini desteklemeyi düşünüyorlar.

Bahsedilen demiryolunun, gelecekte bu hedefi desteklemek için diğer altyapı projeleri tarafından takip edilebileceğini de düşünüyorlar.

Erdoğan, ABD ve Hindistan’ın geçen ay enerji zengini bölge genelinde Çin’in artan etkisine karşı destekleyici bir rota üzerinde Türkiye’yi bypass ederek anlaşmaya vardıktan sonra, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve İsrail’den destek alarak Irak’ın Basra limanından başlayan 17 milyar dolarlık bir ticaret yolunu desteklemesi için Körfez ülkelerini ikna etme çabalarını hızlandırdı.

Antik İpek Yolu’nun bir parçası olan Türkiye, aynı zamanda Güney Ermenistan veya İran üzerinden Azerbaycan’a bir taşıma koridorunun inşasını teşvik ederek Asya’ya yeni bir ticaret yolunun planlarını ilerletmeye çalışıyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler