Sosyal Medya

Para-banka-finans

Onur Çelik:   Yüksek TL faizinden kaçan şirketler hızla döviz cinsinden borçlanıyor..

Merkez Bankasının tam gaz döviz alarak rezerv biriktirme politikası dolayısıyla da kurun enflasyondan daha az yükseleceği beklentisi ile şirketler döviz kredisi kullanımını hızla artırıyor.

Onur Çelik:   Yüksek TL faizinden kaçan şirketler hızla döviz cinsinden borçlanıyor..

TL cinsinden ticari kredi faizlerinin % 67′ lere ulaşması ve Merkez Bankasının tam gaz döviz alarak rezerv biriktirme politikası dolayısıyla da kurun enflasyondan daha az yükseleceği beklentisi ile şirketler döviz kredisi kullanımını hızla artırıyor.

 

Bu politikanın artıları ne olacak ;

 

-TL reel olarak değerlendiği ıcın (bu arada sıcak para girişi nedeniyle kur hızla gerileyebilir) enflasyonla mücadele kolaylaşacak

-Makro ekonomik risk yönetimi açısından döviz rezervi artacak

-Ağırlaşan finansman şartları nedeniyle döviz kredileri sayesinde reel sektör nefes almaya başlayacak

Bu politikanın eksileri ne olacak;

 

-Reel sektörün döviz cinsinden borcu artarak finansal riskler ve dolayısıyla makro riskler artacak

-TL reel olarak değerlendiği ıcın ihracat kaybı, rekabet zayıflıkları ve pazar kayıpları gündeme gelecek (cari açıkta olumsuz etkilenecek)

-Zamanında verimliliğini artırmayan, ar-geye ve katma değerli ürün üretimine odaklanmayıp, düşük kur ve ucuz işgücü üzerine strateji geliştiren şirketler acı çekecek.

 

Türkiye’nin strateji değiştirmemesi halinde yaşayacağı fasit daire belli, değerli TL, ilk etapta düşen enflasyon, sonra değerli TL ve aşırı tüketim nedeniyle yükselen cari açık akabinde TL de ciddi değer kaybı ve enflasyon patlaması.. Hikayemiz 50 yıldır aynı.. Çözüm belli her alanda yapısal reform ona da niyetimiz yok..

 

Yazarın Linked-In paylaşımıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler