Sosyal Medya

Borsa

Uzman: Türkiye Gri Liste’den çıkarsa, BİST rallisi hızlanır

Türkiye’nin gri listeden çıkması ve yabancı yatırımcılar için swap kanallarının tekrar açılması çokça dillendirilen bir konu. Bu beklentiler gerçekleşirse bu durum daha rahatlatıcı bir görünüme imkân verebilir.

Uzman: Türkiye Gri Liste’den çıkarsa, BİST rallisi hızlanır

 

Hurriyet piyasa yorumcusu ve köşe yazarı Zeynel Balcı’ya göre, Türkiye’nin Haziran toplantısında FATF Gri Liste’den çıkması ve yeni not artırımları tahvil ve hisse senedinde rallinin ikinci ayağını başlatabilir.  Buna karşın, yüksek ve yapışkan seyreden enflasyon ciddi bir risk teşkil ediyor.

 

Zeynel Balcı’nın makalesinde öne çıkan görüşler şöyle:

 

Geçen hafta yabancı yatırımcılar tahvil bonoda haftalık bazda 2.832 milyon dolar, hisse senetlerinde ise 84.7 milyon dolarlık alım yaptılar. Yüksek faize bağlı olarak özellikle tahvil bonodaki alım haftalık bazda 2013 yılından bu yana en yüksek rakamdı. Son üç haftalık tahvil bono alımı 4.2 milyar dolar oldu. Son iki haftada hisse senetlerindeki alım tutarı ise 393 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin gri listeden çıkması yönündeki beklentiler gerçekleşirse piyasadaki iyimser tutum daha da güçlenecek.

 

Türkiye’nin risk primi (CDS) 260’lara gerileyerek Şubat 2020 tarihinden bu yana en düşük seviyelerini test etti. Kritik nokta olarak görülen 300’ün altında kalması kayda değer bir durum. Dış konjonktürün ve dış piyasalarda devam eden iyimserliğin de bu görünüme katkıda bulunduğunu eklemek gerekecek.

 

 

Borsa İstanbul son dönemde dış borsalardan olumlu ayrışma gösteriyor. Ekonomik programın uygulanmasındaki kararlılık, piyasalara ve ekonomik verilere yansıyarak kendini bariz şekilde belli ediyor. Marttan bu yana yazılarımızda, yabancı yatırımcı girişleri ve “carry trade” uygulamaları için Türkiye’de zeminin oluştuğunu birçok kez vurguladık. Yükselen faizlerle döviz kurlarındaki dengelenmenin sağlanması, ABD ve Avrupa’da faiz indirim beklentilerinin güçlenmesi, dış ve iç piyasalar arasındaki faiz makasının açılması, seçim gibi bir gündemin geride kalması, Borsa İstanbul’un primli yapısına karşılık dış borsalara göre pahalı görülmemesi, yabancı yatırımcıların bu zemini kullanmasına imkân veren gelişmeler.

 

 

Türkiye’nin gri listeden çıkması ve yabancı yatırımcılar için swap kanallarının tekrar açılması çokça dillendirilen bir konu. Bu beklentiler gerçekleşirse bu durum daha rahatlatıcı bir görünüme imkân verebilir.

 

 

TCMB hızla rezerv biriktirmeye devam ediyor. S&P geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin kredi notunu yükselttikten sonra kurum adına konuşan bir yetkili bundan sonraki not değerlendirmelerinde ilk bakacakları kriterler arasında TCMB’nin rezerv durumunu da saymıştı. Bankalardaki yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 3.2 milyar dolarlık düşüşle 172.8 milyar dolara, kur korumalı mevduat 36 milyar dolar azalma ile 2.196 milyar TL’ye çekilmiş durumda. Verilerden de görüleceği üzere TL’ye dönüş hız kazandı.

Yabancı yatırımcının lokomotif olduğu Borsa İstanbul’daki çıkış hareketine yüksek faiz getirilerine rağmen yerli yatırımcının da katılmaya başladığı görülüyor. BIST100 Endeksi’deki yükselişe karşılık son günlerde yabancı takas saklama oranındaki hafif gerilemeden çıkan değerlendirme bunu gösteriyor. “Hareket olan yerde bereket olur” diye düşünülmüş olabilir. Pandemi sonrası yaşanan çıkış trendlerinde yerli yatırımcı borsayı yukarıya çekerken yabancı kenarda durmuştu. Bu günlerde tam tersi bir durum söz konusu. Borsa İstanbul’da iyimserlik korunabilir.

 

ENFLASYONUN SEYRİ ÖNEMLİ

 

Ekonomik programın yumuşak karnı ise enflasyon. Henüz bu noktada bir ilerleme sağlanamadı. Ekonomi yönetiminin verdiği takvim mayıs ayına kadar zirve yapması, haziran sonrası da düşüşe geçmesi yönündeydi. Bu açıdan yüzde 70’e dayanan enflasyona rağmen piyasalar herhangi bir olumsuz tepki vermedi. Eğer verilen yol haritasına göre enflasyon gelecek aydan itibaren düşmeye başlarsa bu durum, güveni pekiştirir.

 

Aksi taktirde iyimser algı zayıflar. Bu noktada TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın söylediği gibi ek sıkılaştırma gündeme gelebilir. Bu durumda yeni faiz artırımları ilk akla gelen önlem oluyor. Ancak yüksek faiz yabancı ilgisini canlı tutmaya devam edebilir.

 

 

23 Mayıs Perşembe günü TCMB toplantısı ve faiz kararı var. Beklentiler faizin değişmeyeceği yönünde. Toplantı sonrası yapılacak açıklamalar önemli olacak.

 

BORSADA YENİ ZİRVELER OLUŞUYOR

 

Borsada kâr satışlarının ardından yeni zirve denemeleriyle çıkış trendi devam ediyor. İlk destekler 10.370-10.320 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. İlk dirençler ise 10.700-10.800 seviyelerinde görülüyor. Bu seviyenin üzerinde sonraki dirençler 11.200-11.300’de bulunuyor. Endekste direnç seviyelerinde kâr satışları görülse de çıkış hareketi gücünü koruyabilir.

 

Kaynak:  Yabancı bonoya koştu, Zeynel Balcı, Hurriyet

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler