Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in İhracatı Nisan Ayında Büyümeye Dönerek Ekonomiyi Canlandırdı

Çin’in ihracatı Nisan ayında beklenenden biraz daha fazla artarak ekonomiyi canlandırırken, ithalat da yükseldi. Gümrük idaresi Perşembe günü yaptığı açıklamada,…

Çin’in İhracatı Nisan Ayında Büyümeye Dönerek Ekonomiyi Canlandırdı

Çin’in ihracatı Nisan ayında beklenenden biraz daha fazla artarak ekonomiyi canlandırırken, ithalat da yükseldi.

Gümrük idaresi Perşembe günü yaptığı açıklamada, ihracatın Mart ayındaki düşüşü tersine çevirerek bir önceki yıla göre dolar bazında %1,5 arttığını, ithalatın ise %8,4 yükseldiğini belirtti. Böylece bu ay 72,4 milyar dolarlık ticaret fazlası oluştu. Ekonomistler ihracatın %1,3, ithalatın ise %4,7 oranında artacağını tahmin ediyordu.

Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerinin önemli bir göstergesi, ticaret rakamlarının yayınlanmasının ardından kazançlarını artırarak %1,6 yükseldi ve iki günlük kayıp serisini sonlandırdı.

Veriler küresel talebin güçlendiğine dair işaretleri teyit ederken, yurtiçi büyümeye de destek sağlayacak. Pekin, emlak piyasasındaki çöküşün hane halklarının kemer sıkmasına yol açtığı yurtiçindeki zayıf tüketici harcamalarını dengelemek için yurtdışındaki güçlü satışlara güveniyor.

Pinpoint Asset Management’ın başkanı ve baş ekonomisti Zhiwei Zhang, “İhracat bu yıl Çin ekonomisinin en parlak noktası oldu,” dedi. “Zayıf iç talep deflasyonist baskıya yol açtı ve bu da Çin’in ihracat rekabet gücünü arttırdı. Birçok merkez bankasının mücadele ettiği enflasyon baskısı göz önüne alındığında, bu aslında küresel ekonomi için iyi bir haber.”

Diğer Asya ticaret ülkeleri de güçlü ABD talebiyle geçen ay yurtdışı satışlarının arttığını gördü. Güney Kore’nin ihracatı neredeyse %14 artarken, Tayvan da ABD’ye rekor düzeyde sevkiyat yaptığını bildirdi.

Çin’in ihracatı, ucuz ithalatla ilgili şikayetlerin arttığı bazı gelişmiş ekonomilere daha yavaştı. ABD’ye yapılan satışlar çok az değişirken, Avrupa Birliği’ne yapılan satışlar düştü. Buna karşın, Güneydoğu Asya ülkelerinden oluşan Asean bloğuna yapılan sevkiyatlar neredeyse %13 arttı.

Nisan ayına kadar olan yılda çelik ürünleri ihracatının hacmi %27 artarken, fiyatlar düşmeye devam etti ve bu sevkiyatların değeri %13 azaldı. Avrupa’dan Brezilya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilere kadar birçok ülke Çin’in metal dampingi yaptığı iddialarını araştırmaya başladı.

Çin’in ithalatındaki beklenmedik artış birçok ticaret ortağına yayıldı ve ABD, Güney Kore, Tayvan, Hollanda ve Rusya’dan yapılan sevkiyatların hepsi %10’dan fazla arttı.

Societe Generale’de ekonomist olan Michelle Lam, ithalattaki artışın büyük ölçüde “küresel teknoloji ticaretindeki ivmeyi daha iyi yansıtan” çip ve bilgisayar parçaları gibi ürünlerden kaynaklandığını söyledi. “Bu artışın iç talepten ziyade ihracattan kaynaklanması daha muhtemel.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler