Sosyal Medya

Ekonomi

Şimşek: Bütün firmalar için asgari bir kurumlar vergisi hususunu çalışıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütün firmalar için asgari bir kurumlar vergisi hususunu çalıştıklarını söyledi. Şimşek, TRT Haber’de Kanal…

Şimşek: Bütün firmalar için asgari bir kurumlar vergisi hususunu çalışıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütün firmalar için asgari bir kurumlar vergisi hususunu çalıştıklarını söyledi.

Şimşek, TRT Haber’de Kanal Koordinatörü Mücahid Eker’in sorularını yanıtladı.

Geçen sene kurumlar vergisini artırdıklarını, yüzde 20’den yüzde 25’e çıkardıklarını hatırlatan Şimşek,Finans sektöründe kurumlar vergisini yüzde 30’a çıkardık. Vergide adaleti sağlamaya yönelik çok ciddi çaba içerisindeyiz. Artan oranlı bir vergi uygulaması var. OECD, asgari kurumlar vergisine geçiyor. Biz de çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceğiz. Ne teşvik alırsanız alın, ne kadar istisna olursa olsun yüzde 15’in altında olmuyor. Benzer çalışmayı diğer firmalar için de yapıyoruz. Bütün firmalar için asgari bir kurumlar vergisi hususunu çalışıyoruz.” dedi.

Hazine Bakanı, “Herkes bu yükü kaldırabileceği oranda taşımak durumunda. Bizim şu anda bize yetecek düzeyde, veya dışarı satacak düzeyde yeraltı kaynaklarımız yok. Bulduklarımız henüz sınırlı. Ülke olarak ekmeğimizi taştan çıkaracağız. Üreteceğiz ve daha adil vergi sistemi ile yolumuza devam edeceğiz. Finansal kazançlar üzerinden vergiyi artırdık. ” şeklinde konuştu.

Şimşek, geçen sene büyük bir bütçe açığı ile karşı karşıya olduklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Bütçe açığı tedbir almasaydık o kadar büyüktü ki, bankacılık sektörünün bunu içeriden finansa etmesinde zorlanabilirdik. O nedenle reel sektöre kaynak akışı durmasın, krediler geri çağrılmasın yani bütün kaynaklar hazineye verilmesin noktasına gelmeyelim diye biz geçen sene tedbir aldık. Aldığımız tedbirlerin bir kısmı enflasyonistti. KDV’yi artırdık, akaryakıtta ÖTV’yi artırdık. Çünkü deprem yaralarını sarmak için bütçe açığını kontrol altında tutmak için. Bunlar bu sene yapılmayacak. Bu sene tekrarlanmayacak. ”

Kira artışlarında yüzde 25 sınırının devam edip etmeyeceği yönünde bir soruya Şimşek, “Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu yönde de yani devam etmesi yönünde bir çalışma yok. Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı. Ben hükümetimiz adına verilmemiş bir karar üzerine yorum yapamam ama çok büyük ihtimalle devam etmeyeceğini düşünüyorum. Fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Piyasaya müdahale arzı artıracak teşviklerle olur.” şeklinde yanıt verdi.

Şimşek, şehirlerde arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler üzerine de bir çalışmaları olduğuna işaret etti.

Swap kısıtlaması ne olacak?

Şimşek, swap kısıtlamalarına yönelik bir soruya uzun vadeyi önceliklendirerek bir adım atacakları yanıtını verdi.

Şimşek swap vadelerinde “6 ay sonrası, 1 yıl sonrasını önceliklendirerek adım atacağız” dedi. Şimşek swap kısıtlamalarının kademeli kaldırılmasına ilişkin “Hangi zamanda hangi sıralamayla hangi dozda neyi yapacağımıza program çerçevesinde karar vereceğiz” diye konuştu.

Bakan Şimşek, TCMB’nin döviz biriktirmemesi durumunda liranın nominal değer kazanabileceğini ekleyerek “Piyasadan döviz almasak (Dolar/TL ) 20’li rakamlara, 30’un altına gerilerdi” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler