Sosyal Medya

Borsa

Karel telekonferans notu:  Şirket, operasyonlardan kara geçiyor

Şirket’in, operasyonlarından para kazanmaya başladığına, önümüzdeki dönemde bu eğilimin artarak devam edeceğine ve net kar tarafında zarar gördüğümüz çeyreklerin artık geride kaldığının üzerinde durulmasını önemli görmekteyiz. 

Karel telekonferans notu:  Şirket, operasyonlardan kara geçiyor

Karel Elektronik’in gerçekleştirdiği 4Ç23 sonuçlarına ilişkin telekonferanstan derlediğimiz önemli notlar aşağıda yer almaktadır.

■ Kısaca hatırlayacak olursak; enflasyon muhasebesi uygulanmış verilere göre,  Karel Elektronik, 2023 yılında 9.458 milyon TL satış geliri, 1.020 milyon TL  FAVÖK ve 235 milyon TL net kar açıkladı. Muhasebe değişikliği nedeniyle   2023 yılı finansallarında, parasal kazanç/kayıp kalemi altında 1.226 milyon TL’lik  olumlu etki oluştu. Enflasyon muhasebesiz rakamlara göre ise 8.096 milyon TL  satış geliri, 1.445 milyon TL eses faaliyet karı ve 91 milyon TL net zarar elde  etmiştir.

■ Öncelikle toplantıda, Şirket’in, operasyonlarından para kazanmaya başladığına, önümüzdeki dönemde bu eğilimin artarak devam edeceğine ve net kar tarafında zarar gördüğümüz çeyreklerin artık geride kaldığının üzerinde durulmasını önemli görmekteyiz.

■ Şirket, 2024 yılı itibarıyla elektrik enerjisi tüketimin %50’sini I-REC sertifikalı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaya başlamış olacak.

 

Indeks Bilgisayar Hissesi İçin AL Önerisi

■ Finansman tarafına bakacak olursak, Şirket, hem TL hem de yabancı para cinsinden borçlanmaya sahiptir. Toplantıda, son çeyrekte var olan TL kredilerinin tamamının EximBank kredisine dönüştürüldüğü ve maliyetinin yarı yarıya indirildiği bilgisi verilmiştir. Borçlanma yapısının, para cinsi dağılımının ise, %55 TL kredi ve %45 yabancı para kredi civarlarında şekillendirilmesi planlanmakta. Bunun yanı sıra Şirket, borçlanmayı daha uzun vadeye yayarak net borcu ve işletme sermayesi ihtiyacını azaltmayı hedeflediklerini açıkladı.

■ Daicihi’nin halka arzının sinerji ve finansman sağlamak amacıyla masada olduğu, ancak, kesinleşmiş bir kararın olmadığı ifade edildi.

 

■ Yine otomotiv tarafında, TOGG’un Şirket için oldukça önemli olduğuna yer verilirken, yerel ve yurt dışındaki üreticilerle görüşme aşamasında olduklarını, otomotiv tarafında hem ARGE hem de üretim tarafında yer almak için çalışmalar yapıldığını açıkladılar.

■ 2023 yılında ihracat 17 milyon USD seviyesinde geçekleşmiştir. Endirek ihracat geliri ise 35- 40 milyon USD seviyesindedir (Elektronik kart satışı tarafında büyük beyaz eşya şirketlerinin tedarikçisi olması, endirek satışı artırmaktadır.).

Toplam döviz gelirinin ciroya oranı %6,7 seviyesindedir; ancak, elektronik kart tarafındaki satışlar eskalasyona tabidir ve belirli aralıklarla maliyet yapısına bağlı olarak revize edilmektedir.

 

 

Deniz Yatırım şirket  değerleme notu

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler