Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD ikinci el konut satışları son 13 yılın dibinde

ABD ikinci el konut satışları ocak ayında beklenmedik bir şekilde üst üste 12. ay boyunca düşüş göstererek rekor bir seviyede…

ABD ikinci el konut satışları son 13 yılın dibinde

ABD ikinci el konut satışları ocak ayında beklenmedik bir şekilde üst üste 12. ay boyunca düşüş göstererek rekor bir seviyede düştü. Yüksek ipotek oranlarının konut aktivitesini boğmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Salı günü Ulusal Emlakçılar Birliği’nin verilerine göre, sözleşme kapanışları yılın başında %0,7 düşerek yıllık 4 milyonluk bir hıza geriledi. 2010’dan bu yana en zayıf olan alım hızı, Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir ankette 4,1 milyonluk medyan projeksiyonun altında kaldı. Yine de, aylık satış düşüşlerinin hızı yavaşladı.

Evler piyasada daha uzun süre bekliyor ve bazı satıcıların daha düşük fiyatları kabul etmesine neden oluyor. Bu da, Federal Rezerv’in faiz oranlarındaki hızlı artışından kaynaklanan satın alınabilirlik zorluklarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

NAR’ın baş ekonomisti Lawrence Yun, yaptığı açıklamada, “Ev satışları dibe vuruyor” dedi. “Envanter düşük kalıyor, ancak alıcılar daha iyi müzakere gücüne sahip olmaya başlıyor.”

Yun, “60 günden fazla bir süredir piyasada bekleyen evler, orijinal liste fiyatından yaklaşık %10 daha düşük bir fiyata satın alınabilir” dedi.

Mülkler, yılın başında ortalama 33 gün boyunca piyasada kalmakta ve bu da bir önceki yıl 19 güne göre önemli bir artış. Bu, konut fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya yardımcı oluyor.

Medyan satış fiyatı, bir yıl öncesine göre sadece %1,3 arttı, yaklaşık 11 yıldır ev fiyatlarındaki en küçük yıllık kazanç, 359.000 dolara yükseldi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler