Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD ekonomisinde büyüme beklentinin altında kaldı

ABD ekonomisi, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde %2,9 beklentiye karşılık yüzde 2,7 büyüdü. ABD Ticaret Bakanlığı, ABD ekonomisinin 2022 yılı dördüncü…

ABD ekonomisinde büyüme beklentinin altında kaldı

ABD ekonomisi, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde %2,9 beklentiye karşılık yüzde 2,7 büyüdü.

ABD Ticaret Bakanlığı, ABD ekonomisinin 2022 yılı dördüncü çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre ülkenin büyümesi 2022 yılının son çeyreğinde yüzde 2,7 oranında gerçekleşti. Piyasa beklentisi ülkenin yüzde 2,9 oranında büyümesi yönündeydi.

ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte ise yüzde 3,2 oranında büyüme gerçekleştirmişti.

Ticaret Bakanlığı verileri Perşembe günü enflasyondan arındırılmış gayri safi yurtiçi hasılayı, ABD’de üretilen tüm mal ve hizmetlerin toplam değerinin, dönem boyunca yıllık% 2,7 oranında arttığını gösterdi.

Raporun ayrıntıları, 2022’nin sonunda güç kaybeden bir ekonomiye işaret ediyor. Ticareti, hükümet harcamalarını ve stokları ortadan kaldırarak, özel yurtiçi alıcılara enflasyondan arındırılmış nihai satışlar olarak bilinen temel talebin önemli bir göstergesi, pandeminin başlangıcından bu yana en zayıf olan seviyede sadece %0,1 arttı.

Hanehalkı harcamaları, motorlu taşıtlar gibi dayanıklı tüketim mallarına yapılan harcamalardaki düşüşün üçüncü çeyreğinin etkisiyle 2022’nin son üç ayında yıllık bazda %1,4 arttı. Tüketici harcamalarının daha önce %2,1 arttığı tahmin ediliyordu.

Özellikle kişisel harcamalardaki hızlı yavaşlama, Amerikalı tüketicilerin alım gücüyle ilgili endişeleri artırırken, ekonominin yumuşak inişle tutarlı olabilecek şekilde yavaşladığına dair umutları da artırdı.

Bununla birlikte, son rakamlar, 2023’ün başında tüketici harcamalarında bir toparlanmaya ve 53 yıldan uzun süredir en düşük işsizlik oranının vurguladığı şaşırtıcı derecede güçlü bir iş piyasasına işaret ediyor.

Sınırlı işgücü arzı zemininde sağlam işe alımlar, şirketler için ücret maliyetlerini artırdı ve enflasyonu yüksek tutma risklerini artırdı. Federal Rezerv, fiyat baskılarını soğutmak için faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltiyor ve durgunluk riskini artırıyor. Fakat, sağlıklı istihdam artışı enflasyon açısından büyük bir engel.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler