Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, kadınların iş gücündeki yeri çalışmaları nedeniyle Claudia Goldin’e verildi

Nobel komitesi Dr. Goldin'i kadın istihdamı üzerine yaptığı araştırmalar için övdü. Bu araştırmalar, ekonominin tarımdan sanayiye doğru ilerlediği 1800'lerde evli kadınlar arasındaki istihdamın azaldığını gösterdi. Kadınların işgücüne katılımı daha sonra 1900'lerde ekonominin bir parçası olarak hizmet sektörünün genişlemeye başlamasıyla arttı.

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, kadınların iş gücündeki yeri çalışmaları nedeniyle Claudia Goldin’e verildi
2023 Nobel Ekonomi Ödülü’nü “kadınların iş gücündeki yeri” ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD’li Prof. Claudia Goldin kazandı. Goldin, 2009’da Elinor Ostrom ve 2019’da Esther Duflo’dan sonra bu ödülü kazanan üçüncü kadın oluyor.
Goldin, ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu Ekonomi Çalışma Grubu’nda eş direktör. Goldin, daha çok kadın emeği üzerine yaptığı çalışmalarla biliniyor.Nobel komitesi Dr. Goldin’i kadın istihdamı üzerine yaptığı araştırmalar için övdü. Bu araştırmalar, ekonominin tarımdan sanayiye doğru ilerlediği 1800’lerde evli kadınlar arasındaki istihdamın azaldığını gösterdi. Kadınların işgücüne katılımı daha sonra 1900’lerde ekonominin bir parçası olarak hizmet sektörünün genişlemeye başlamasıyla arttı.

Ayrıca, Goldin cinsiyet ücret farkını kapatma sürecinin tarih boyunca eşitsiz olduğunu gösterdi. Son zamanlarda, bu farkı kapatma konusundaki ilerleme yavaşladı.

Geçmişte, cinsiyet ücret farkları eğitim ve meslek ile açıklanabilirdi. Ancak Dr. Goldin, kazanç farkının çoğunun şimdi aynı işlerdeki erkeklerle kadınlar arasında cinsiyet farkı kaynaklı olduğunu gösterdi. Bu geriye düşüş özellikle, bir kadının ilk çocuğunun doğumundan sonra başlar.

Goldin, yaklaşık 1 milyon dolarlık ödülün sahibi olacak. Ödül töreni 10 Aralık’ta düzenlenecek.

Claudia Goldin kimdir?

1946’da doğan Claudia Goldin, şu anda Harvard Üniversitesi’nde Henry Lee Ekonomi Profesörü olan Amerikalı bir ekonomi tarihçisi ve çalışma ekonomistidir.

NBER’in Ekonomide Cinsiyet Çalışma Grubu’nun eş direktörlerinden biridir ve 1989’dan 2017’ye kadar NBER’in Amerikan Ekonomisinin Gelişimi programının direktörlüğünü yapmıştır. Goldin’in araştırması, kadın emeği de dahil olmak üzere çok çeşitli konuları kapsamaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler