Sosyal Medya

Borsa

Yatırımcının odağı haftaya küresel piyasalar verileri ile borsa ve faizde olacak

Küresel piyasalarda, enflasyon verilerinin beklenenden daha fazla yavaşlamasının etkisiyle risk iştahında artış gözlemlenirken, gelecek hafta yurt içi ve yurt dışında önemli ekonomik gelişmeler yatırımcıların odağında olacak.

Yatırımcının odağı haftaya küresel piyasalar verileri ile borsa ve faizde olacak

Dünya genelinde bir yılı aşkın süredir devam eden “şahin” para politikaları, enflasyon endişesinin azalmasına katkı sağlarken, küresel ekonomilerdeki yavaşlama sinyalleri ve resesyon riski yakından izleniyor.

Altın, geçen hafta yüzde 2,2 artışla ons başına 1.981 dolara yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 17 baz puan düşüşle yüzde 4,44 seviyesine indi. New York borsaları ise yoğun şirket bilançoları ve makroekonomik verilerin etkisiyle pozitif bir seyir izleyerek üçüncü haftaya taşıdı.

Gelecek hafta için yoğun bir veri gündemi bekleniyor. ABD’de CB öncü göstergeler endeksi, Chicago ulusal aktivite endeksi, ikinci el konut satışı ve Fed toplantı tutanakları gibi veriler takip edilecek. Ayrıca, Avrupa’da Tüketici Güven Endeksi, imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri de piyasaların dikkatini çekecek.

Asya’da ise ABD enflasyonundaki yavaşlamanın etkisiyle küresel pay piyasalarında artan risk iştahı Asya borsalarına taşındı. Japonya’da TÜFE verileri ve Türkiye’de TCMB Para Politikası Kurulu toplantısındaki faiz kararı takip edilecek.

Yurt içinde ise BIST 100 endeksi, geçen hafta yüzde 1,06 artışla 7.853,36 puandan haftayı tamamladı. Gelecek hafta ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı yatırımcıların merakla beklediği bir gelişme olarak öne çıkıyor. Ekonomistler, TCMB’nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 37,50’ye çıkartacağını tahmin ediyor.

Türkiye’de ayrıca uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışı ÜFE, tarımsal girdi fiyat endeksi, tüketici güven endeksi gibi önemli veriler de takip edilecek. Haftanın son günü ise kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi gibi ekonomik göstergeler ön plana çıkacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler