Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Yatırımcıların Hamas saldırılarını önceden bildiği iddia edilirken İsrail konuyu araştırıyor!

İsrail, Hamas saldırılarından önce milyonlarca açığa satış yapan yatırımcıları araştırıyor. ABD'li hukuk profesörleri 7 Ekim'den önce Tel Aviv ve ABD borsalarında olağandışı ticaret faaliyeti tespit etti. Paraanaliz.com konuyla ilgili hazırlanan rapor hakkındaki bilgileri derledi…

Yatırımcıların Hamas saldırılarını önceden bildiği iddia edilirken İsrail konuyu araştırıyor!

İsrailli yetkililer, ABD’li profesörlerin, bazı yatırımcıların Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırma planını önceden biliyor olabileceği ve bu bilgiyi İsrail hisselerini açığa satarak milyonlarca dolar kazanmak için kullanmış olabileceği yönündeki iddialarını araştırıyor.

Hukuk profesörleri New York Üniversitesi’nden Robert Jackson Jr ile Columbia Üniversitesi’nden Joshua Mitts tarafından yapılan araştırmada, 7 Ekim’den önce Tel Aviv ve ABD borsalarında olağandışı ticaret faaliyeti tespit ederek rapor yazdılar. Raporlarında “Saldırıdan günler önce yatırımcılar gelecek olayları tahmin ediyor gibi görünüyordu” diye yazdılar ve İsrail borsasının performansını geniş bir şekilde takip eden bir borsa yatırım fonunun açığa satışına atıfta bulunarak “aniden ve önemli ölçüde yükselişe geçti” dediler.

İkili şu ifadeleri de kullandılar:

“Bulgularımız, yaklaşan saldırılar hakkında bilgi sahibi olan tüccarların bu trajik olaylardan kâr elde ettiğini gösteriyor ve önceki literatürle tutarlı olarak, bu tür ticaretin ABD’deki ve uluslararası bilgili ticarete ilişkin yasal yasakların uygulanmasındaki boşluklarda gerçekleştiğini gösteriyoruz.”

Araştırmalarını Finansal Endüstri Düzenleme Kurumu’nun (FINRA) verilerine iki profesör kaleme aldıkları 66 sayfalık raporlarında “Ve saldırıdan hemen önce İsrail menkul kıymetlerinin Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası’nda (TASE) açığa satışı dramatik bir şekilde arttı” diye yazdılar. Ayrıca, İngiliz Telegraph gazetesine, bu açığa satıştan elde edilen kârın “100 milyon doların üzerinde” olmasının inanılmaz olmadığını söylediler.

İsrail Menkul Kıymetler Otoritesi (ISA), konunun farkında olduğunu ve konunun “ilgili tüm taraflarca soruşturulduğunu” duyurdu. ISA’nın bir sözcüsü konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermezken İsrail polisinden henüz bir yorum gelmedi.

Paraanaliz.com’un İngiliz The Guardian gazetesinin konuyla ilgili haberinden edindiği bilgilere göre, ikilinin yaptığı araştırmada işaret edilen 7 Ekim öncesinde gözlemlenen açığa satışlar, 2008 mali krizi sonrasında yaşanan durgunluk, 2014 İsrail-Gazze savaşı ve Kovid-19 salgını da dahil olmak üzere “diğer birçok kriz döneminde meydana gelen açığa satışları geride bıraktı.”

Araştırmada belgelenen bir örnekte, İsrail’in en büyük bankası Leumi’nin 4,43 milyon yeni hissesinin 14 Eylül ile 5 Ekim tarihleri arasında açıktan satıldığı görülüyor. Saldırının hemen ardından 8 Ekim’de Leumi’nin hisse fiyatı neredeyse yüzde 9 düştü.

Rapor, açığa satışlardaki en keskin artışın, normalde Yahudi tatilleri nedeniyle İsrail’de nispeten az faaliyetin olduğu bir dönemde meydana geldiğine işaret ediyor.

Araştırma ayrıca İsrailli şirketlerin ABD borsalarında açığa satışlarında bir artış olmasa da, saldırılardan hemen önce “riskli” işlemlerde “olağandışı bir artış” olduğunu ortaya çıkardı.

BENZERİ NİSAN AYINDA DA OLMUŞ!

Profesörler, Hamas’ın başlangıçta İsrail’e saldırıyı planladığının bildirildiği Nisan ayı başlarında benzer açığa satış modellerine dikkat çekti.

Açığa satışların “3 Nisan’da 2 Ekim’de gözlemlenen seviyelere çok benzer seviyelerde zirveye ulaştığını ve 3 Nisan’dan önceki diğer günlere göre çok daha yüksek olduğunu” belirttiler.

Bu arada raporun ilk defa haberleştirildiği, İsrail’in finans haber sitesi The Marker, böyle işlem yapanlar hakkında dava açılmasını gerektiğini savunan bir makalede yayınladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler