Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

“Ukrayna tahıl sevkiyatları için Karadeniz’deki yeni rotasını kullanabilir”

Üst düzey bir Ukraynalı tarım yetkilisi bugün, Ukrayna’nın bu ay Karadeniz’de ilan ettiği insani koridorunu tahıl sevkiyatları için kullanmayı düşündüğünü…

“Ukrayna tahıl sevkiyatları için Karadeniz’deki yeni rotasını kullanabilir”

Üst düzey bir Ukraynalı tarım yetkilisi bugün, Ukrayna’nın bu ay Karadeniz’de ilan ettiği insani koridorunu tahıl sevkiyatları için kullanmayı düşündüğünü duyurdu.

Yetkili, geçen hafta bir geminin koridordan başarıyla geçmesinin ardından başka gemilerin de koridoru kullanması sonrası tahıl taşıyan gemilerin koridoru kullanabileceğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı Şubat 2022’den beri Odessa limanında bekleyen Hong Kong bayraklı Joseph Schulte kargo gemisi geçen hafta koridoru kullanarak başarılı bir şekilde ülkeden ayrılmıştı.

Savaşta Ukrayna limanlarını ablukaya alan Rusya, geçen ay Birleşmiş Milletler destekli Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildikten sonra tüm gemileri potansiyel askeri hedef olarak görmekle tehdit etmişti.

Buna cevaben Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan yakınlarında Karadeniz’in batı kıyı şeridine doğru bir “insani koridor” ilan etmişti. Koridoru kullanan ilk gemi Joseph Schulte, geçen hafta bir saldırıya uğramadan yolculuğunu gerçekleştirdi.

Ukrayna’nın en büyük tarım ticareti örgütü olan Tarım Konseyi Başkan Yardımcısı Denis Marçuk devlet televizyonuna verdiği demeçte koridor için, “Şimdiye kadar yalnızca bir ticari gemi geçti. Gemi, alternatif rotalarda hareket etmeye hazır olduğunu gösterdi” dedi.

Marçuk koridor için, “7-8 gemi daha hareket etmeli, o zaman belki gelecekte bu alternatif rotalar tahıl ve yağlı tohum yükü taşıyan gemilerin hareketi için bir koridor haline gelecektir” dedi.

Financial Times gazetesi, Ukrayna’nın Ekonomi Bakan Yardımcısı Oleksandr Gryban’a atıfta bulunarak, küresel sigorta şirketleriyle görüşen Kiev’in Karadeniz limanlarına gidip gelen tahıl gemilerini kapsayacak bir planı sonuçlandırmak üzere olduğunu yazdı.

Ukrayna Polonya’dan Tahıl Geçişini Tekrar Başlatacak

Dünyanın en büyük tahıl yetiştiricisi ve ihracatçılarından biri olan Ukrayna, savaş öncesinde Karadeniz’deki Odesa ve Mykolaiv limanlarından milyonlarca ton gıda sevk ediyordu.

Ancak Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesi sonrası Ukrayna, Tuna Nehri üzerindeki limanlarını kullanmak zorunda kaldı.

Marçuk, gemi sahiplerini Rus güçlerinin ateşi altında Ukrayna limanlarına çekmek için Kiev’in şimdiden gemi sigortası için 547 milyon dolar bütçe ayırdığını söyledi.

Marçuk, “Her armatör gemilerini belirsiz bir ortama sokmaya cesaret edemeyecek” diye ekledi.

VoA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler