Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Tüketicinin gücü ABD’yi yüzde 3 büyüme civarında tutuyor ancak ufukta yavaşlama var

ABD’de perakende satışlar, başka bir olumlu veri sürprizi oldu ve üçüncü çeyrek için %3’lük yıllıklandırılmış GSYH büyüme hızının mümkün olduğunu…

Tüketicinin gücü  ABD’yi yüzde 3 büyüme civarında tutuyor ancak ufukta yavaşlama var

ABD’de perakende satışlar, başka bir olumlu veri sürprizi oldu ve üçüncü çeyrek için %3’lük yıllıklandırılmış GSYH büyüme hızının mümkün olduğunu gösterdi. Ancak daha yüksek tüketici borçlanma maliyetleri, azalan kredi erişilebilirliği, pandemi dönemi birikimlerinin tükenmesi ve öğrenci kredi geri ödemelerinin yeniden başlaması, dördüncü çeyrek aktivitesi için büyük zorluklar oluşturuyor.

Perakende satışlar, Amazon Prime Day etkisiyle ve dışarıda yemek yeme eğilimi ile desteklendi. Hane halkı  sektöründen başka bir ABD verisi olumlu bir sürpriz yaptı ve Temmuz ayında perakende satışlar aylık %0,7 artış gösterdi, beklentiler ise %0,4’tü.

Haziran ayının büyümesi de 0,3%’e, 0,1 puan yukarı yönlü revize edildi. Önemli olan, otomobil, benzin, yemek hizmetleri ve inşaat malzemeleri gibi değişkenleri içermeyen kontrol gruplarının, aylık %1 artışla beklenti %0,5’in üzerinde artmış olmasıydı. Ancak Haziran ayının büyümesi de 0,1 puan aşağı yönlü olarak 0,5% aylık büyümeye revize edildi. Bu kategori tarihsel olarak geniş tüketici harcamaları ile daha iyi bir korelasyona sahip. Perakende satışlar, toplam tüketici harcamalarının yalnızca yaklaşık %45’ini oluştururken, tüketici hizmetleri daha büyük bir paya sahip.

Amazon Prime Day, perakende olmayan satışları aylık %1,9 artırdı, ancak restoranlar ve barlarda da güçlü bir performans (+%1,4) görüldü, spor malzemeleri %1,5 artarken, giyim %1 arttı ve market alışverişleri %0,8 arttı. Elektronik ürünler (-%1,3 aylık) ve araçlar (-%0,3) ve mobilya (-%1,8) zayıf noktalardı. Tüm bunlar, ABD’nin üçüncü çeyrekte yıllık %3’lük GSYH büyümesini rapor etmek üzere olduğunu gösteriyor ki bu da Fed’in dilinin sıkı kalmasına neden olacak.

Harcama zorlukları artıyor

İlginç bir şekilde, kontrol grubu resmi perakende satış büyümesi ile haftalık Redbook zincir mağaza satışları arasındaki ilişki, yukarıdaki grafikte görülebileceği gibi biraz bozulmuş gibi görünüyor. Belki de Prime Day etkisinin oynadığı bir rol var ve Ağustos ayında tekrar birleşme görebiliriz. Perakende satış raporu şu an için iyi bir hikaye, ancak dördüncü çeyrekte zayıflığın ortaya çıkması gerek. Daha yüksek piyasa faiz oranları, zaten rekor seviyede olan kredi kartı borçlanma faizlerine ve artan otomobil, ipotek ve kişisel kredi faiz oranlarına yukarı yönlü baskı ekleyecek. Hane halklarının ayrıca, nakit, vadesiz hesaplar ve süreli tasarruf mevduatları üzerine Fed verilerine göre belirlenen pandemi ile ilgili fazla birikimini tüketmeye devam etmesi, büyümeye fren etki edecek.

Ancak, kredi erişiminin azaltılması, kredi maliyeti kadar ekonominin ısısını almak için aynı derecede önemli. En son Federal Reserve Kıdemli Kredi Memuru Görüş Anketi (SLOOS), kredi koşullarının sıkılaştırılmasının giderek daha fazla aktivite için bir engel olarak hareket edeceğini ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefe dönmesine katkı sağlayacağını vurguluyor. Bankalar, tüketici kredileri verme konusunda giderek isteksiz hale geliyor ve aşağıdaki grafik gösterdiği gibi, bu tarihsel olarak tüketici kredilerinin açıkça daralmasına işaret ediyor.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler