Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya: Polonya-Ukrayna ‘ekonomi savaşı’ son bulmayacak

Kremlin Sözcüsü Peskov’a göre Polonya-Ukrayna arasında ‘ticaret savaşı’ son bulmayacak. Moskova’nın değerlendirmesine göre Kiev-Varşova arasında ‘ekonomi savaşı’ başladı ve bu sürecek.

Rusya: Polonya-Ukrayna ‘ekonomi savaşı’ son bulmayacak

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna ile Polonya arasında tahıl ihracatı konusunda yaşanan anlaşmazlığın son olmadığını söyledi. Basına konuşan Sözcü Peskov, “Elbette tüm bunların ne ilk çatışma ne de son çatışma olduğu açık. Daha fazlası olacak” dedi.

Rus haber ajansı TASS’ın bildirdiğine göre Sözcü, Ukrayna rejiminin kendi davranış tarzını sergilemeye devam edeceğini ve bu nedenle Avrupalılar tarafından, hatta Polonyalılar ve Baltık ülkeleri gibi katı görüşlüler tarafından dahi giderek daha az sevileceğine vurgu yaparken “Önümüzde buna benzer daha fazla çatışma var. Moskova bunu yakından izliyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz Nisan ayında Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya, Ukrayna’dan tahıl ve diğer tarım ürünlerinin ithalatını yasaklamıştı. Ardından Avrupa Komisyonu’nun Ukrayna’dan buğday, mısır, kolza tohumu ve ayçiçeği tohumu tedarikine önce 5 Haziran’a, ardından 15 Eylül’e kadar ambargo uygulama kararı karşılığında bu önlemleri kaldırdılar.

Ukrayna lideri Zelenski, Kiev’in tahıl ihracatına daha fazla kısıtlama getirilmesine kategorik olarak karşı olduğunu söyledi. Zelenski, AB’nin ortaklık anlaşması hükümlerine ve serbest piyasa koşullarına aykırı davrandığını savunurken, Ukrayna’nın mahkemede haklarını savunmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

15 Eylül’de Avrupa Birliği, Ukrayna’ya uygulanan tahıl ve diğer tarım ürünlerine uygulanan ambargoyu kaldırdı. Macaristan, Polonya ve Slovakya bu ülkeden tahıl ithalatına tek taraflı yasak getirildiğini duyurdu. Kiev Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayette bulundu. Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Ukrayna’dan tahıl ithalatına getirilen tek taraflı yasak hakkında gazetecilere yorum yaparken, Kiev’in boğulan bir insan gibi davrandığını ve her fırsatı umutsuzca değerlendirdiğini söyledi. Duda, Varşova’nın kendisini olası zararlardan koruma hakkına sahip olduğunu vurguladı.

POLONYA-UKRAYNA KRİZİNE NEDEN OLAN BM KONUŞMASI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin BM’de yaptığı konuşma Polonya ile krize neden oldu.

Ukrayna’nın en sıkı müttefiklerinden olan Polonya, bundan böyle Kiev’e silah yardımı yapmayacağını açıkladı. Çarşamba akşamı televizyondan halka seslenen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, bunun yerine kendi orduların daha modern silahlarla donatılmasına odaklanacaklarını söyledi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki konuşması sonrası Ukrayna’nın Varşova Büyükelçisi Polonya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Zelenski, konuşmasında, “Bazı ülkeler Ukrayna ile dayanışma içindeymiş gibi davrandılar” ifadelerine yer vermişti. Polonya ise Zelenski’nin açıklamasına, “Savaşın ilk günlerinden bu yana Ukrayna’yı destekleyen Polonya konusunda haksız” diyerek tepki vermişti.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler