Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya Merkez Bankası faiz oranlarını artırdığını duyurdu

Rusya Merkez Bankası (CBR) Başkanı Elvira Nabiullina 27 Ekim 2023 tarihli Yönetim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada “kilit faiz oranını yıllık yüzde 15'e çıkarma kararı aldık” dedi.

Rusya Merkez Bankası faiz oranlarını artırdığını duyurdu

Rusya Merkez Bankası enflasyondaki artışın ve rubledeki değer kaybının önlemek adına üst üste dördüncü toplantısında da faiz artırımına gitti.

27 Ekim Cuma günü gerçekleştirilen Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Toplantısı sonrası yeni faiz oranları duyuruldu. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina yaptığı yazılı açıklamada kilit faiz oranının yüzde 15’e çıkarıldığını belirtti.

Fiyat artış oranlarının yüksekliği ile Eylül ayı enflasyonun tahminlerinin oldukça üzerinde gerçekleştiğine işaret eden Nabiullina, “Fiyatlar üzerindeki güçlü baskı Ekim ayında da devam ediyor. Tek seferlik faktörler bir kenara bırakılsa bile, mevcut fiyat artışı hedef enflasyonun en az iki katı kadar hızlı. Fiyatlar üzerindeki sürekli baskıya ilişkin tüm göstergeler hedefin üzerindedir” dedi.

Para politikasındaki sıkılaştırmanın halihazırda ekonomiye yansıdığını kaydeden Nabiullina,  “Bu, tasarruflardaki yüksek faiz oranlarından ve borç vermedeki hafif yavaşlamadan açıkça görülüyor. Ancak talebin istikrarlı bir şekilde artması, ürün ve hizmet arzını artırma potansiyelini giderek aşıyor. Bu nedenle fiyatlar beklenenden daha hızlı artıyor. Maliye politikasının gevşetilmesi, tahmin ufku boyunca enflasyonu artıran diğer bir faktördür. Bu nedenle para politikasının daha da sıkılaştırılması elzemdir. Politikamız, enflasyonun gelecek yıl yüzde 4’e yakın hedefe döndürülmesi hedefiyle uyumlu olacak daha dengeli bir kredi büyüme oranını destekleyecektir” ifadelerini kullandı.

Rusya Merkez Bankası’nın (CBR) yaptığı açıklamaya göre gösterge faiz oranı piyasa beklentilerinin üzerinde, 200 baz puan artırılarak yüzde 13,00’ten yüzde 15,00’e yükseltildi. Piyasa beklentisi, faizin 100 baz puan artırılacağı yönündeydi.

Temmuz toplantısında faizi 100 baz puan artıran banka, Ağustos toplantısında 350 baz puan ile sert bir artışa gittikten sonra Eylül ayında faizde yeniden 100 baz puan artış yaptı. Böylelikle bugünkü artırımla birlikte faizde 4 aylık yükseliş 750 baz puana ulaşmış oldu.

Rusya’da tüketici fiyatları Nisan ayında yüzde 2,3 seviyesine kadar indikten sonra, üst üste 5 ay artarak Eylül ayında yüzde 6,0 seviyesine kadar yükseldi.

2023 yılı için büyüme beklentisini yüzde 1,5-2,5 aralığından yüzde 2,2-2,7 aralığına yükselten Rusya Merkez Bankası’nın güncellenmiş tahminlerine göre yıllık enflasyon 2023’te yüzde 7,0-7,5 arasında gerçekleşecek.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler