Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rusya MB faizi yüzde 8,50’den yüzde 12’ye çıkardı

Rusya Merkez Bankası bugün yaptığı olağanüstü toplantıda faizi yüzde 8,50’den yüzde 12’ye yükseltti. İç talepteki istikrarlı büyümenin üretimi artırma kapasitesinin…

Rusya MB faizi yüzde 8,50’den yüzde 12’ye çıkardı

Rusya Merkez Bankası bugün yaptığı olağanüstü toplantıda faizi yüzde 8,50’den yüzde 12’ye yükseltti.

İç talepteki istikrarlı büyümenin üretimi artırma kapasitesinin aştığını ifade eden Banka, yaptığı açıklamada enflasyonist baskıların arttığına da işaret etti.

İthalata olan talebin ruble dinamikleri üzerinde etkili olduğunu anlatan Rusya MB, “Rubledeki değer kaybının fiyatlara yansıması hız kazanıyor ve enflasyon beklentileri yükselişti. Mevcut fiyat artış oranlarının ulaşılan seviyelerde kalması halinde enflasyonun 2024’te hedeften yukarı yönlü sapması riski çok büyük” dedi.

Ne olmuştu?

Haftanın ilk işlem gününde ruble, dolar karşısında yaklaşık yüzde 0,81 değer kaybederken dolar/ruble paritesi 100 seviyesine yükseldi. Böylece dolar/ruble paritesi 23 Mart 2022’den bu yana ilk defa 100 seviyesinin üzerine çıktı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan savaş nedeniyle ruble büyük oranda değer kaybetmiş ama Rusya’nın doğalgaz ve petrol ödemelerini dövizle değil rubleyle alacağını açıklamasından sonra biraz toparlamıştı. Süreç içerisinde Batılı devletlerin fosil yakıtlar için farklı kaynaklar bulması ve dolayısıyla gelirlerin azalması Rusya’yı yeniden zora soktu. Ruble, geçen sene hazirandan beri neredeyse yarı yarıya değer kaybetti.

Bunun haricinde uzmanlar, ithalattaki artışın yanı sıra yaz sezonu dolayısıyla Rusların tatil için döviz talebindeki yükselişin rublenin değer kaybında etkili olduğuna işaret ediyor.

Reuters’ın aktardığına göreyse Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekonomi danışmanı Maxim Oreşkin, merkez bankasının sürdürdüğü ‘gevşek para politikasının’ rublede değer kaybına yol açtığını belirtirken durumu normale çevirmek için merkez bankasının her türlü enstrümana sahip olduğunu söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler