Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrolde ralli hız kesmiyor! Fiyatlar kontrol edilemiyor

Petrol fiyatları hız kesmiyor.

Petrolde ralli hız kesmiyor! Fiyatlar kontrol edilemiyor

Petrol fiyatları hız kesmiyor.

 

 

Suudi Arabistan ve Rusya’nın ihracat kısıtlaması fiyatları ateşlemeye devam ediyor. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda neredeyse 100 dolara dayandı.

Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.28 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,42 artışla 94,83 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 91,06 dolardan alıcı buldu.

 

Petrol fiyatları, yılın son çeyreğinde küresel arz sıkıntısı yaşanacağı endişesiyle yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Suudi Arabistan ve Rusya’nın uzun süreli üretim kesintilerinin arz talep dengesindeki açıklığı artıracağı tahmin ediliyor.

 

100 DOLARI BULABİLİR

 

BloombergHT’nin haberine göre, fafineriler talepteki mevsimsel artış öncesinde yeterli miktarda dizel üretmekte zorlanırken, fiziksel varillerin primleri de artıyor.

 

Piyasadaki sıkışıklık artarken, aralarında Chevron Corp. İcra Kurulu Başkanı Mike Wirth gibi isimler petrolde 100 dolarlık seviyelerin dönebileceğini öngörmeye başladı.

Enerji maliyetlerindeki artışın enflasyonist baskıları artırmak ve merkez bankacılarının karşı karşıya olduğu görevi zorlaştırmak gibi riskleri bulunuyor.

 

Saxo Capital Markets Stratejisti Charu Chanana, “Kısa vadede 100 dolara yükselme riski mevcut momentumla birlikte artıyor olabilir ancak bunun sürdürülebilir olacağına pek inanmıyoruz. Daha yüksek enflasyon daha sıkı para politikaları anlamına gelebilir ve OPEC+ talep tarafını kontrol edemez” değerlendirmesini yaptı.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, dün OPEC+ ülkelerinin kesinti kararını savunarak, uluslararası enerji piyasalarında oynaklığı sınırlamak için hafif düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

 

Bakan, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de talebe yönelik endişelerin ve küresel merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında yol haritasına ilişkin belirsizliklerin yakından takip edilmesi gerektiğini kaydetti. Küresel arz endişesini destekleyici bir diğer veri dün ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nden (EIA) geldi. EIA, ABD’nin kaya petrolü üretiminin yüksek olduğu bölgelerde üretimin ekimde günde 9,4 milyon varille mayıstan bu yana en düşük seviyesine gerileyeceğini açıkladı.

 

Brent petrolde teknik olarak 95,14 ile 95,21 dolar aralığının direnç, 94,76 ile 94,23 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler