Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatları dört ayın zirvesinde, Suudilerden yeni üretim kesintisi sinyali

Suudi Arabistan, petrol üretimindeki tek taraflı kesintisini bir ay daha uzattığını ve daha da uzatılabileceğini veya derinleştirilebileceğini açıkladı. Resmi Suudi…

Petrol fiyatları dört ayın zirvesinde, Suudilerden yeni üretim kesintisi sinyali

Suudi Arabistan, petrol üretimindeki tek taraflı kesintisini bir ay daha uzattığını ve daha da uzatılabileceğini veya derinleştirilebileceğini açıkladı. Resmi Suudi Arabistan haber ajansı olan Saudi Press Agency’de yapılan bir açıklamada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) liderinin, geçen ay başlatılan 1 milyon varil/gün kesintiyi Eylül ayına kadar sürdüreceği belirtildi. Bu, üretimi yaklaşık olarak birkaç yılın en düşük seviyesi olan günlük 9 milyon varilde sabit tutacak. Ham petrol vadeli işlemleri arttı.

Bu önlem, Suudi Arabistan’ın OPEC+ üreticiler grubundaki diğer üyelerle zaten yaptığı arz kısıtlamalarının üzerine gelmekte ve “petrol piyasalarının istikrarını ve dengeyi destekleme amacıyla OPEC+ ülkelerinin alınan tedbirlerini güçlendirmek” için yapıldığı ifade edilmekte. Müttefiki Rusya da ihracat kısıtlamalarını biraz azaltarak uzatacağını belirtti.

Petrol fiyatları son zamanlarda yükselişte ve Londra’da bu haftanın başlarında varil başına 85 doların üzerinde, üç aylık en yüksek seviyeye ulaştı. Pandemi sonrası yakıt talebinin toparlanması, OPEC+ ülkelerinin üretim kısıtlamaları ile birleşerek dünya ham petrol piyasalarını sıkılaştırmaya başladı.

Ancak Çin’den gelen zayıf veriler ve ABD’de resesyon korkuları gibi ekonomik görünüm hala belirsiz olduğundan, Riyad gevşeme işaretleri göstermiyor. Ayrıca, Bloomberg Economics’e göre, Suudi Arabistan hükümet harcamalarını karşılamak için varil başına 100 dolarlık fiyatlara ihtiyaç duyabilir.

Suudi açıklamasının ardından Brent vadeli işlemleri Perşembe günü yüzde 2,1 artarak 85 doların yakınında işlem gördü.

Üretim kesintilerinin uzatılma kararı, geçen hafta Bloomberg tarafından traderlar ve analistler tarafından yapılan anketin beklentileriyle uyumluydu. Krallığın sert tavrı, yükselen yakıt maliyetleri tüketicilere başka bir enflasyon artışı yaşatabileceğinden ve merkez bankalarının faiz artırma süreçlerini yavaşlatabileceğinden endişe eden büyük ithalatçı ülkelerden eleştiri alıyor.

Suudi Arabistan bu yaz başlarında diğer OPEC+ üyelerinin çoğu zaten belirlenen hedeflerinin altında üretim yapıyor ken ve tedarikleri daha da azaltmaları muhtemel olmadığı için tek taraflı olarak günlük 1 milyon varil ekstra kesinti yapmıştı.

Daha sonra geniş OPEC+ ittifakının bir üyesi olan Rusya da bu çabayı katılarak gemi sevkiyatlarını azaltmaya başladı. Moskova, Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş için gelirleri maksimize etmek amacıyla uzun süre yüksek seviyede ihracat yapmıştı, ancak tanker izleme verileri, akışların düşmeye başladığını gösteriyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya’nın ham petrol ihracat kesintisini Eylül ayına kadar uzatacağını ve Ağustos ayında günlük 500.000 varilden 300.000 varile düşüreceğini belirtti.

Petrol piyasasını koruma çabaları Suudi Arabistan’a bir maliyet getirmekte. IMF’ye göre ülke bu yıl sadece %1,9 oranında büyüyecek ve 2022’deki performansının yarısının altında kalacak.

Suudi Arabistan ve Rusya, OPEC+ ülkeleriyle piyasa koşullarını internet toplantısında Cuma günü yapacakları toplantıda değerlendirecekler. Tam 23 ülkenin katıldığı OPEC+ ittifakı, Kasım ayının sonlarında bir araya gelecek.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler