Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

OPEC+ ek arz kesintisinde anlaştı ama uygulama belirsizlikleri fiyatları aşağı itti

"Görünüşe göre OPEC+ üretim kesintileri 'gönüllü' kesintiler, OPEC+ anlaşmasının bir parçası değil" dedi. "Bu nedenle endişe, bunun büyük bir kısmının kağıt üzerinde bir taahhüt olabileceği ve etkili olarak piyasadan çıkarılan varil sayısının daha az olabileceği yönünde."

OPEC+ ek arz kesintisinde anlaştı ama uygulama belirsizlikleri fiyatları aşağı itti

OPEC+ ülkeleri günlük 1 milyon varil ek arz kesintisinde prensipte anlaştı.

İsmini vermek istemeyen bazı delegeler, anlaşmanın sağlandığını, kararın oylanacağını belirtti.

Petrol fiyatlarının Eylülde gördüğü zirve seviyeden beri yüzde 10’dan fazla düşmesiyle Suudi Arabistan, OPEC üyesi ülkelere üretimi daha fazla kısma konusunda baskı yapıyordu.

OPEC+, sürpriz bir şekilde petrol arzında günlük 1 milyon varil kesinti yapma konusunda anlaşmış olsa da ham petrol fiyatları, uygulamanın nasıl gerçekleştirileceği konusundaki belirsizlik nedeniyle düştü.

İttifak, perşembe günü çevrimiçi bir toplantıda bu kesintiyi kararlaştırdı, ancak son bildirisi kısıtlamalara herhangi bir atıfta bulunmadı. Ayrı açıklamalarda, Suudi Arabistan, kendi başına ilk çeyrek boyunca günlük 1 milyon varil kesintiyi devam ettirmeyi taahhüt ederken, Rusya ve Kuveyt gibi diğer ülkeler bireysel kesintilerinin detaylarını yayınladı.

Kapsamlı bir ayrıntı eksikliği ve kesintilerin “gönüllü” olması, piyasa gözlemcilerini ikna etmedi. Batı Teksas hafif petrol vadeli işlemleri, başlangıçtaki kazançları sildi ve New York saatiyle 11:30’da varil başına 75,31 dolara kadar geriledi, yüzde 3,4’lük bir düşüş yaşandı.

Son iki ay içinde ham petrolün görünümü, bol tedarik ve yavaşlayan küresel ekonominin etkisiyle zayıfladı. Uluslararası Enerji Ajansı dahil tahminciler, gelecek yıl talep artışında keskin bir yavaşlamayı öngördüğü için fiyatların daha da düşebileceğini belirtiyor.

Temmuz’dan bu yana Suudi Arabistan günlük 1 milyon varil ek gönüllü kesinti yapmakta. Krallık, Eylül ayındaki yüksek seviyesinden yüzde 10’dan fazla düşen ham petrol fiyatları sonrasında, OPEC ve müttefiklerini bu çabaya katılmaya zorluyordu.

UBS Group AG analisti Giovanni Staunovo, “Görünüşe göre OPEC+ üretim kesintileri ‘gönüllü’ kesintiler, OPEC+ anlaşmasının bir parçası değil” dedi. “Bu nedenle endişe, bunun büyük bir kısmının kağıt üzerinde bir taahhüt olabileceği ve etkili olarak piyasadan çıkarılan varil sayısının daha az olabileceği yönünde.” Grup, başlangıçta 26 Kasım’da Viyana’da düzenlenmesi planlanan Perşembe günkü toplantısını, bazı Afrika üyeleri için kota üzerine bir anlaşmazlık nedeniyle dört gün ertelemek zorunda kaldı. Sorun çözüldü, Angola’nın kotası yaklaşık 200,000 varil günlük kesintiyle 1,1 milyon varile düşürüldü.

Amrita Sen, Energy Aspects Ltd. araştırma direktörü, Bloomberg televizyonuna toplantıdan önce yaptığı açıklamada, OPEC+ çerçevesindeki yeni günlük 1 milyon varil kesintinin aslında gerçek anlamda yarısı kadar olabileceğini belirtti. Çünkü bazı ülkeler zaten hedeflerinin altında üretim yapıyorlar, dedi.

Sürpriz bir hareketle, Brezilya, OPEC+ petrol ittifakının işbirliği şartnamesine katılacak ve bu, üretim kesintisi yapma zorunluluğunu beraberinde getirmeyecek. Brezilya Enerji Bakanı Alexandre Silveira, ülkenin bu adımı gelecek yıl atacağını Perşembe günü grup toplantısında açıkladı. Tüm petrol üreten ülkelere açık olan şartname, imzacıları bağlamaz ve egemen haklarını sınırlamaz.

Bakan, “Başkan Lula Ocak 2024’ten itibaren OPEC+ işbirliği şartnamesine katılımımızı onayladı” dediği bir video tarafından delegelere iletilen bilgilere göre bir alkış sesiyle karşılandı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler