Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Moody’s 2024 Görünümü: Yavaş büyüme, yüksek enflasyon ve jeopolitik gerilimler dünya ekonomisini diken üstünde tutacak

Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 2,6'ya yavaşlaması, enflasyonun da 2024'te yavaş yavaş yüzde 60'a gerilemesi bekleniyor.

Moody’s 2024 Görünümü: Yavaş büyüme, yüksek enflasyon ve jeopolitik gerilimler dünya ekonomisini diken üstünde tutacak

Bu yıl küresel ekonomi açısından pek de iyi geçmedi. Ukrayna savaşı küresel enflasyonun yükselmesine neden oldu. Merkez Bankaları faiz oranlarını onlarca yıldır görülmeyen yüksek seviyelere çıkartmak zorunda kaldı. Çin ile ABD arasındaki jeopolitik gerilimler, müttefik bloklar arasında ticaretin parçalanacağı ihtimalini artırdı.

Kovid karantinalarının neden olduğu aksaklık, Çin’in zayıf büyümesi ve artan global borç yükü ekonomik aktivite üzerinde kalıcı etkilere neden oluyor. Bu karışıma Kore Yarımadası ve Çin-Tayvan gerilimleri de ekleyince dünyanın endişelenmek için yeterli nedeni var.

 

Moody’s 2024 hakkında karamsar

Birkaç hafta sonra 2024’ü karşılayacağız. Moody’s’in 2024  görünüm raporu, Yeni yılın parlak bir geçeceği hususunda umut vermiyor.

 

 

Moody’sin Küresel Makro Görünüm 2024-25 Raporu, yüksek faiz oranlarının “kredi kanallarından reel ekonomiye sızmasıyla” dünya ekonomisinin 2024’te yavaşlayacağını öne sürüyor.

Bu da hane halkının yüksek faiz oranlarının gerçek etkisini ancak gelecek yıl hissedeceği anlamına geliyor. Yüksek faiz oranları merkez bankalarının enflasyonu düşürmesine yardımcı olsa da fiyatların G-20 merkez bankalarının tolerans limitlerinin altına düşmesi 2025 yılı sonuna kadar mümkün olmayacak.

 

G-20  ülkelerinde durgunluk var

Tersine, merkez bankalarının sıkı politika duruşunu sürdürmesi muhtemel olduğundan tüketici talebi 2024’te zayıflayacak. Rapor ayrıca, politika yapıcıları iklim belirsizlikleri ve 2024 yılında enerji ve gıda fiyatlarında dalgalanmayı tetikleyecek jeopolitik şoklar konusunda da uyarıyor.

Rapor Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının en az yüzde 80’ini, küresel ticaretin yüzde 75’ini ve toplam nüfusun üçte ikisini oluşturan G-20 ülkelerine odaklanıyor.

Moody’s, G20 ülkelerindeki büyümenin 2023’teki yüzde 2,8’den 2024’te yüzde 2,1’e düşmesini bekliyor. Ancak büyümenin hızı tüm üye ülkelerde farklı olacak. OECD üyesi  gelişmiş G-20 ekonomilerinde ekonomik büyüme 2023’teki yüzde 1,7’den yalnızca yüzde bire düşecek.

Avrupa ve Çin’de faaliyet zayıf

G20’nin gelişmekte olan üyelerinde büyümenin 2023’teki yüzde 4,3’ten gelecek yıl yüzde 3,7’ye düşeceği öngörülüyor.

Ekonomik büyüme ABD’de yavaşlayacak, 20 ülkeden oluşan euro bölgesi bölgesinde ise güdük kalacak. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in 2023’teki yüzde 5’lik büyüme hedefinden 2024’te yüzde 4’e yavaşlaması bekleniyor.

Çin’in Hindistan, Meksika ve Endonezya gibi yükselen rakipleri muhtemelen gelecek yıl daha iyi performans gösterecek. Yüzde 6,1 ile Hindistan’ın G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi olması bekleniyor.

 

İşte 2024 Türkiye tahmini

Uzun süreli bir ekonomik krizle karşı karşıya olan Güney Afrika, Türkiye ve Arjantin’de ise tablo daha  karmaşık.

Raporda, “Güney Afrika ekonomisi sürekli elektrik kesintilerine karşı savunmasız olmaya devam ediyor, bu da ekonominin üretim kapasitesini kısıtlıyor” denilirken, Türkiye ve Arjantin’in belirsiz ekonomik görünümüne de dikkat çekiliyor.

Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 2,6’ya yavaşlaması, enflasyonun da 2024’te yavaş yavaş yüzde 60’a gerilemesi bekleniyor. Ancak bu sonuç dahi sıkı bir para politikasına ve liranın istikrarına bağlı.

 

Arjantin ekonomisi 2024’te çözülmeyi bekleyen bir gizem olacak. Pek çok şey, yeni  iktidara gelen deli fişek Javier Milei’nin Güney Amerika ülkesinin ekonomik zorluklarına nasıl tepki vereceğine bağlı olacak.

 

Jeo-politik riskler enerji fiyatlarında dalgalanmaya neden olabilir

Gazze’de İsrail-Hamas savaşı gibi jeopolitik riskler ve ABD ile Çin arasında devam eden gerginlikler önümüzdeki yıl küresel ekonomi açısından belirsizlik kaynağı olacak. Gazze’de devam eden çatışmanın Batı Asya bölgesine yayılması durumunda dünya petrol ve gaz fiyatlarında yüksek dalgalanmalar görebilir.

Raporda, “Petrol fiyatlarının varil başına 80-90 dolar aralığında seyretmesi beklenir.  Velakin, artan jeopolitik belirsizlik nedeniyle dönem dönem 90 doları aşmasını bekliyoruz” ifadesine yer veriliyor.

 

ABD’nin yarı iletkenlere yönelik ihracat kısıtlamalarına misilleme olarak Çin’in grafit üzerinde ihracat kritik malzemelerin arzını sekteye uğratan ticari gerilim tehdidinin altını çiziyor.

Bu gerilimler, Hindistan, Brezilya, Meksika ve Endonezya’nın “bu değişimden yararlanmak için iyi konumlanmış” olmasıyla yeni global tedarik  merkezleri olarak ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

 

 

Kaynak:  2024 Outlook: Slow growth, elevated inflation & geopolitical tensions to keep the world economy on its toes

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler