Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Larry Summers:  ABD ekonomisi çağ değiştirdi, yüksek tahvil faizlerine hazırlanın

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, 10 yıllık tahvil getirilerindeki son artışın daha da ileriye gitmesi gerekebileceği öne sürdü. Ünlü…

Larry Summers:  ABD ekonomisi çağ değiştirdi, yüksek tahvil faizlerine hazırlanın

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, 10 yıllık tahvil getirilerindeki son artışın daha da ileriye gitmesi gerekebileceği öne sürdü. Ünlü profesöre göre tüm dünya için gösterge  teşkil eden bu faiz oranlarını son yirmi yılda yaşanandan çok daha yüksek tutacak baskılar artıyor.

Summers, Bloomberg TV’nin Wall Street Week programında David Westin ile yaptığı söyleşide “Uzun vadeli faizlerin mevcut seviyesini  zirve olarak görmüyorum,” dedi. Summers, bu çoğunluğa zıt görüşünü kısmen gittikçe büyüyen federal bütçe açıklarının zaman içinde yatırımcılar için “kaygı odağı haline gelmesi” beklentisine dayandığını söyledi.

On yıllık ABD Hazine tahvil getirileri bu hafta 2007’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve Ekim ayında sınadığı ara-zirveye yaklaştı. Getiri New York saat 10.34 itibarıyla %4.19 seviyesindeydi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, son yirmi yılda ortalama %2,90 oranında gerçekleşti.

Harvard Üniversitesi profesörü ve Bloomberg TV’ye ücretli katkıda bulunan Summers, 10 yıllık getirilerin üç farklı faktörü telafi ettiğini düşündüğünü söyledi:

Enflasyon, muhtemelen geçmişe göre daha hızlı bir eğilim gösterecek, belki de %2,5.

Daha fazla savunma harcaması ihtiyacı, Trump başa gelirse bazı vergi indirimlerinin uzatılma olasılığı ve yükselen kamu borcunun daha yüksek finansman maliyeti nedeniyle hükümetin artan borçlanma ihtiyaçları düşünüldüğünde zaman içinde bu getiri  %1,5 ila %2 kadar yüksek olabilir.

Yatırımcıların kısa vade yerine daha uzun vadeli kağıt tutmak karşılığında talep ettikleri tazminat. Summers, tipik olarak vade priminin  yüzde 0,75 ila 100 puan olduğunu söyledi.

Summers, üç bileşeni toplarsak, önümüzdeki on yılda yatırımcıların “10 yılda ortalama getiri olarak yüzde 4,75’i hesaba katması gerekir” dedi.  “Ve gerçekleşen oranlar  bu tahminden de yüksek olabilir” dedi. Gelecek derin bir belirsizlik bulutu ile kaplı olsa da, eski Hazine Bakanı bugün görünen birçok unsurun ekonominin farklı çağa geçtiğini gösterdiğinin altını çizdi.

“İşverenlerin işçilere nispeten yüksek talebi var ve işçilerin pazarlık gücü yükseliyor”, dedi. Ayrıca, maliyetlerin düşük tutulmasına yardımcı olan “küreselleşmeden kaynaklanan artan rekabet baskısı”  trendinin yerini ekonomik kutuplaşmaya ve daha yüksek maliyetlere bıraktığını ekledi.

Summers, “Bu  nedenlerle yüksek uzun vadeli faizlerin hayatımızın bir parçası haline geleceğini tahmin ediyorum”  diye ekledi.

Kısa vadeli ekonomik görünüme ilişkin olarak Summers, “Tahminim, ekonominin  en azından kısa bir süre daha güçlü kalacağı yönünde – 2023’te bir durgunluk başlarsa şimdi çok şaşırırım.”

 

Resesyon başlamazsa, yatırımcıların Fed’in para politikasını fiyatlandırmalarının yanlış olduğunu sezmeleri mümkün ki bu da getirileri artıracak bir değişim.

Summers’a göre,  gelecek yıl hala ufukta  resesyon var.

 

Kaynak:  Summers Sees 10-Year Yields Averaging 4.75% in Coming Decade

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler