Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Küresel piyasaların yeni haftadaki gündeminde FED öne çıkıyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) şahin politikalarının sona ermiş olabileceği beklentisiyle geçen haftayı pozitif bir şekilde tamamladı. Piyasalar yeni haftada Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarını, Almanya ve Çin'de enflasyonu, İngiltere'de büyüme verisini ve yurt içinde ise sanayi üretimi ve işsizlik oranını yakından takip edecek.

Küresel piyasaların yeni haftadaki gündeminde FED öne çıkıyor

Dünya genelinde merkez bankalarının bir süredir devam eden sıkılaştırıcı adımlarının enflasyon üzerindeki etkisinin güçlenmesi, politika yapıcılarını daha temkinli hareket etmeye yöneltiyor. Enflasyondaki yavaşlamaya rağmen iş gücü tarafının hala güçlü olması, yatırımcıların karar alma süreçlerini etkiliyor.

ABD’de bu hafta öne çıkan veriler arasında salı günü dış ticaret dengesi, çarşamba günü toptan stoklar, perşembe günü Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve haftalık işsizlik başvuruları, cuma günü ise Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi bulunuyor.

Avrupa’da ise geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir gözlendi, ve bu yükselişte açıklanan makroekonomik veriler etkili oldu. İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini yüzde 5,25 seviyesinde sabit bıraktı ve enflasyonun ekimde yüzde 5’in altına düşmesini beklediklerini açıkladı. Ancak enflasyon hala yüksek olduğundan, faiz oranlarını hedeflenen seviyeye düşürene kadar yüksek seviyede tutacaklarını belirtti.

6 Kasımda başlayacak yeni haftada Almanya’da fabrika siparişleri ve hizmet sektörü PMI, Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI, Almanya’da sanayi üretimi, Euro Bölgesi’nde ÜFE, Almanya’da TÜFE ve perakende satışlar, İngiltere’de ise büyüme verileri takip edilecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler