Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı ne olacak? Piyasalar nasıl etkilenecek?

Küresel piyasalar, Orta Doğu'daki çatışmaların artabileceği ve Fed'in para politikasının daha fazla sıkılaştırılabileceği endişeleriyle geçen haftayı olumsuz bir seyirle noktaladı.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı ne olacak? Piyasalar nasıl etkilenecek?

Küresel piyasalar, Orta Doğu’daki çatışmaların artabileceği ve Fed’in para politikasının daha fazla sıkılaştırılabileceği endişeleriyle geçen haftayı olumsuz bir seyirle noktaladı.

 

 

Gelişmeler, Orta Doğu’daki çatışmaların daha büyük bir bölgeye sıçrama riski taşıdığı kaygısı nedeniyle risk iştahının azalmasına yol açarken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları da yatırımcıların davranışlarını etkiledi.

 

Powell, son verileri yakından izleyerek ekonomik büyümenin ve iş gücü talebinin istikrarlılığını gözettiklerini belirterek, büyümenin sürekli olarak trendin üzerinde olduğu veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtların, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini vurguladı.

 

Sıkılaştırmanın hızlı bir tempo ile devam ettiği göz önüne alındığında, hala anlamlı bir sıkılaştırma olabileceğini belirten Powell, enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye indirme hedefi doğrultusunda politika duruşlarının sıkı bir şekilde devam edeceğini ve enflasyonun bu hedefe istikrarlı bir şekilde yaklaşana kadar politikaları sıkı tutmaya kararlı olduklarını ifade etti.

 

Tahvil faizlerindeki yükselişe de değinen Powell, “Yüksek tahvil faizlerinin, yüksek enflasyon beklentisi veya beklenen faiz artışıyla ilgili olmadığını düşünüyorum,” dedi. Ayrıca Powell, tahvil faizlerindeki artışın finansal koşullarını sıkılaştırdığına da dikkat çekti.

 

Para piyasalarındaki fiyatlamalara bakıldığında, Fed’in önümüzdeki ay politika faizini değiştirmeyeceği kesin gözüyle bakılırken, Kasım toplantısının ardından gelecek dönem için belirsizlikler devam etmektedir.

 

Para piyasalarındaki değerlendirmelere göre, Fed’in Aralık ayında da politika faizini büyük olasılıkla değiştirmeyeceği öngörülmektedir, yüzde 80 olasılıkla.

 

FED’İN ‘BEJ KİTABI’

 

Ayrıca, Fed’in “Bej Kitap” raporunda, eylülden bu yana ekonomik faaliyette “çok az” değişiklik olduğu ve iş gücü piyasasındaki sıkılığın ülke genelinde hafiflediği, fiyatların ise genel olarak ılımlı bir hızda artmaya devam ettiği belirtildi.

 

Ek olarak, Fed, Amerikan finansal sisteminin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmeleri içeren Ekim ayı Finansal İstikrar Raporu’nu yayımladı.

 

Raporda, küresel jeopolitik gerilimlerin kötüleşmesinin, küresel piyasalara geniş çapta olumsuz etkileri olabileceği vurgulandı.

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, jeopolitik riskler nedeniyle İsrail’in “A+” olan kredi notunu negatif izlemeye aldı. Fitch, İsrail-Filistin çatışmasının bölgedeki diğer aktörleri de içerecek şekilde tırmanması durumunda not indiriminin mümkün olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

 

PİYASALAR GELİŞMELERE BÖYLE TEPKİ VERDİ

 

Bu gelişmelerle birlikte, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 4,99 ile 19 Temmuz 2007’den bu yana görülen en yüksek seviyeye yaklaşarak haftayı yaklaşık 31 baz puanlık artışla 4,93 seviyesinde tamamladı.

 

Aynı şekilde, geçen hafta 1.997 dolarla mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeyi test eden altının ons fiyatı da haftayı yüzde 2,5’lik bir artışla 1.981 dolar seviyesinde kapattı. Orta Doğu’daki çatışmaların daha da şiddetlenebileceği endişesi, Fed Başkanı Jerome Powell’ın “şahin” bir tonla yaptığı açıklamalara rağmen, güvenli liman olarak kabul edilen altına olan talebin güçlü bir şekilde devam etti.

 

İsrail-Filistin çatışmasının petrol arzını etkileyebileceği yönündeki endişelerin artmasıyla, Brent petrolün varil fiyatı haftayı yüzde 1,4’lük artışla 91,3 dolara tamamladı.

 

GÖZLER AVRUPA MERKEZ BANKASI’NDA

Avrupa borsalarında geçen hafta satış baskısının hakim olduğu bir seyir izlendi.

 

Orta Doğu’daki gelişmeler, Avrupa borsalarında yakından takip edilmekte. Piyasa analistleri, ECB’nin açıklayacağı faiz kararına odaklandığını belirtiyor.

 

Para piyasalarındaki değerlemelere göre, ECB’nin gelecek ayki toplantısında politika faizini değiştirmeyeceği konusunda kesin bir görüş hakim.

 

Artan petrol fiyatlarının, ECB’nin enflasyonla mücadelesini sekteye uğratabileceği endişesi, varlık fiyatları üzerinde etkili bir faktör olarak görünüyor.

 

ECB Başekonomisti Philip Lane, gerektiğinde bankanın ek önlemler alacağını vurgularken, analistler, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle yükselen petrol ve doğal gaz fiyatlarının ECB’nin enflasyonla mücadelesini zorlaştırdığını hatırlattılar.

 

Avrupa basınında çıkan haberlerde, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın Avro Bölgesi maliye bakanlarıyla yaptığı toplantıda, enflasyonist etkiler nedeniyle petrol fiyatlarını yakından izlediklerini belirttiği belirtildi.

 

ECB üyesi Robert Holzmann, enflasyon konusunda henüz yeterince yol alınmadığını vurgularken, ECB’nin bankalara gayrimenkul sektörüne daha fazla dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

 

Analistler, söz konusu gelişmelere rağmen para piyasalarında ECB’nin politika faizini daha fazla artırma olasılığının düşük olduğunu ancak faiz artırım ihtimalinin yeniden fiyatlamalara dahil edilmeye başlandığını belirttiler.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler