Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Jeotermal şirketi lityum keşfetti! Türkiye için de avantaj! Tüm dünyada dengeler değişebilir…

Jeotermal elektrik üreticisi Geel, üretim sahasındaki sıcak suda lityum keşfetti. Şirket lityum üretiminden yıllık 150 milyon gelir bekliyor. Belçika’da Geel…

Jeotermal şirketi lityum keşfetti! Türkiye için de avantaj! Tüm dünyada dengeler değişebilir…

Jeotermal elektrik üreticisi Geel, üretim sahasındaki sıcak suda lityum keşfetti. Şirket lityum üretiminden yıllık 150 milyon gelir bekliyor.

Belçika’da Geel merkezli jeotermal şirketi Hita, Kempen bölgesinde sıcak sudan lityum keşfetti. Bu keşif, pil hammaddesi üreticisi Umicore tarafından yılda 150 milyon euro’ya kadar lityum üretimi sağlayabilecek bir proje olarak görülmekte.

 

Lityum, elektrikli arabalar ve akıllı telefonlar gibi batarya üretiminde önemli bir metal. Geleneksel olarak, lityum kayalardan veya tuz göllerinden çıkarılır. Kempen’deki proje henüz başlangıç aşamasında, ancak fizibilite çalışmasının ilk bulguları, suda litre başına 100 mg lityum bulunduğunu göstermekte. Bu keşif, bölgede potansiyel olarak büyük bir lityum üretimine yol açabilir.

 

Hita’nın bu projesi Flaman İnovasyon ve Girişim Ajansı tarafından destekleniyor.

 

LİTYUM TÜRKİYE’DE NEREDEN ÇIKARILIR?

 

Türkiye’de zengin jeotermal kaynaklara sahip ülkelerden biri. Kaya ve tuz gölleri dışında alternatif bir kaynaktan lityum üretilmesi Türkiye için de büyük bir fırsat doğuruyor.

 

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde yer alan Etimaden Kırka Tesisleri’nde ilk kez lityum karbonat üretimine başlanmıştır. Bu tesis haricinde ülkemizde herhangi bir lityum karbonat üretim tesisi yer almamaktadır.

 

ÇİN’E KÖTÜ HABER

 

Dünyanın en büyük lityum rezervi, Amerika’nın Nevada ve Oregon eyaletlerinin sınırındaki McDermitt Kalderası’nda (Volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik şekil) bulundu. İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, 64 kilometre uzunluğundaki kalderada 40 milyon metrik tona yakın değerli maden içeren kil tespit edildi.

 

Bu, bugüne kadarki en büyük lityum rezervi olarak bilinen Güney Amerika ülkesi Bolivya’daki tuz düzlüklerindeki lityumun neredeyse iki katı… 2022 itibariyle ortalama pil sınıfı lityum karbonat fiyatının metrik ton başına 37 bin dolar olduğuna dikkat çeken gazete, şu hesabı yaptı: “Bu da yanardağın potansiyel olarak 1.48 trilyon dolar değerinde değerli metalin üzerinde oturduğu anlamına gelir.”

 

Pazarın yüzde 90’ını elinde tutan Çin’e kötü haber: ABD’deki McDermitt Kalderası’nda tam 40 milyon metrik ton lityum içeren kil tespit edildi. Bu rakam, “dünyanın en büyüğü” denilen Bolivya’daki lityum yataklarının neredeyse iki katı…

 

ABD KENDİ ARZINI OLUŞTURACAK

 

McDermitt Kalderası’nda çalışacak madencilik şirketinin yöneticisi Tom Benson, “ABD’nin kendi lityum arzı olacak ve endüstriler arz kıtlığından daha az korkacak” diyerek rezervin önemine dikkat çekti. Leuven Üniversitesi’nden jeolog Anouk Borst da şu açıklamayı yaptı: “Çok ama çok önemli bir lityum yatağı. Fiyat, arz güvenliği ve jeopolitik açısından lityumun dinamiklerini küresel olarak değiştirebilir.”

 

YÜZYILIN KEŞFİ

 

ABD, bilim adamlarının “yüzyılın keşfi” unvanını hak eden bir keşifle ülkenin dünyanın en büyük lityum rezervine sahip olduğunu ispatladıktan sonra elektrikli otomobil pazarını kontrol altına almaya bir adım daha yaklaştı.

 

Bu aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin, aktif bir lityum madeni olan tek bir madene sahip olduğu ve artık lityumun büyük bir kısmını diğer ülkelere bağımlı olmadan elde etme gerekliliği duymayacağı anlamına da geliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler